Svet

16.06.2022. 15:47

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

EPS-u počeo da stiže ugalj iz Republike Srpske

Foto: Wikipedia/Srđan Popović/

Svet

16.06.2022. 15:47

Prva kompozicija uglja, koji je Elektro-privreda Srbije (EPS) naručila u Republici Srpskoj, otpremljena je iz Prijedora u Srbiju, saopštile su Želјeznice Republike Srpske (ŽRS). Reč je o delu ugovorene porudžbine od 800 tona, koliko Srbiji tokom godinu dana treba da se isporuči na dnevnom nivou.

Ukupna količina uglja čiju je isporuku Srbija ugovorila u Republici Srpskoj je 256.000 tona i ona treba da se isporuči na godišnjem nivou. Za prevoz je zaduženo preduzeće ŽRS, kao i domaća železnička preduzeća.

„Imamo razloga da budemo zadovolјni. Novi prevozi u teretnom saobraćaju svakako zahtevaju i realizaciju naših planova za obnovu infrastrukture kao i ulaganja u vučne i vučene kapacitete. Intenzivno sa resornim ministarstvom i Vladom RS radimo na pronalasku modela finasiranja buduće modernizacije“, rekao je vršilac dužnosti generalnog direktora ŽRS  Želјko Radić.

To preduzeće je povećalo prihode od prevoza robe za oko 1,3 miliona evra u prvih pet meseci 2022. godine (ukupno 7,25 miliona evra).

U prvoj kompoziciji nalazilo se 16 teretnih sa 800 tona uglјa za potrebe Elektroprivrede Srbije (EPS), od ukupno ugovorenih 256.000 tona na godišnjem nivou.

Radić je rekao i da postoje opcije koje se trenutno razmataju, među njima je i prevoz uglјa za Sloveniju u količinama od 300.000 do 500.000 tona.

Srpske termoelektrane emitovale više sumpor-dioksida nego cela EU
Vlada osnovala Savet koji će se baviti radom termoelektrana

Radić je rekao da novi prevozi uglјa, nakon nekoliko godina pauze, spadaju u visoko prioritetne ostvarene cilјeve za ŽRS. Prema njegovim rečima, to doprinosi proširenju regionalne saradnje i stabilizaciji energetske situacije u regionu.

Ugalj koji je naručio EPS isporučuje se iz Prijedora preko Doboja, Zvornika, a krajnja destinacija je grad Svilajnac.

Kako su ranije saopštili iz ŽRS, železnicom će u Srbiju će svakog dana stizati 800 tona uglja iz Republike Srpske.

U Svilajncu radi Termo-elektrana Morava koja je izgrađena 1969. godine, a kako je 2018. godine prenela Politika, EPS je u svojim planovima predvideo da je ugasi do kraja 2023. godine.

Kako se navodi na sajtu EPS-a, ta elektrana je је prојеktоvаnа zа оtpаdni ugalj iz јаmskе еksplоаtаciје.

EPS: Elektrane konzervirati i držati u rezervi
Termoelektrana Nikola Tesla B dobija postrojenje za preradu otpadnih voda

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.