Svet

04.07.2022. 14:09

Nova ekonomija, Čedomir Savković

Autor: Nova Ekonomija

Rat u Ukrajini izaziva socijalne nemire u zemljama u razvoju

Foto: Pixabay

Svet

04.07.2022. 14:09

Ruska invazija u Ukrajini izazvala je poskupljenje hrane i goriva širom sveta, a negativni efekti skoka cena će u narednih šest najviše pogoditi zemlje čiji građani imaju srednja primanja, piše u analizi koju je objavila konsultantska kompanija Versik Maplecroft

To su takozvane zemlje u razvoju, a u njima su zbog aktuelne inflacije „neizbežni građanksi nemiri, poremećaji političke stabilnosti i pad stranih investicija“.

Kako se precizira, to se naročito odnosi na deset država koje imaju probleme sa javnim finansijama, uključujući Brazil, Egipat, Tunis, Pakistan i Senegal, koje će u narednih pola godine biti najugroženije.

Procenjuje se da te zemlje nemaju dovoljno novca za saniranje posledice krize i svojim građanima obezbede adekvatnu socijalnu zaštitu, kao i da u velikoj meri zavise od uvoza hrane i energije.

Koji su glavni politički rizici u svetu?
KO ĆE PLATITI RAČUN RATA U UKRAJINI

Kako se podseća, među zemljama sa srednjim dohotkom, Šri Lanka i Kazahstan nedavno su već iskusile socijalne nemire.

U prvoj je ključni okidači bili poskupljenje hrane i goriva, dok je u Kazahstanu presudni faktor bio pokušaj države da smanji subvencije za nabavku goriva.

„Identifikovali smo deset tržišta u razvoju koja se suočavaju sa sličnim pritiscima i koje posebno vredi posmatrati: Argentina, Brazil, Egipat, Tunis, Liban, Senegal, Kenija, Pakistan, Bangladeš i Filipini“, dodaje se u analizi.

UKOLIKO SE UKRAJINSKI SUKOB NE REŠI U SKORIJE VREME, KRIZA BI MOGLA DA ZAĐE DUBOKO U 2023. GODINU, NAVODE ANALITIČARI.

Kako se podseća, polovina svetskog stnovništva je od početka pandemije koronavirusa bila izložena većem riziku od građanskih nemira.

U vezi sa rizikom od izbijanja građanskih nemira u narednih šest meseci, zbog aktuelne situacije, kako se ističe, posmatrane su 132 zemlje sveta.

Tri četvritine njih biće u visokorizičnoj ili ekstremnorizičnoj kategoriji i to su zemlje koje su oid Svetske banke okarakterisane kao zemlje sa nižim i višim srednjim dohotkom po glavi stanovnika.

Građanski nemiri ometaju ekonomski oporavak i utiču na pad stranih investicija.

Takođe, napominje se da je bitno posmatrati i region Bliskog Istoka i Severne Afrike, koji dosta zavisi od uvoza žita iz Rusije i Ukrajine.

Među tim zemljama, manje su ranjivi Katar i Saudijska Arabija, koje su veliki izvoznici nafte, za razliku od Egipta, Tunisa i Libana, zemalja koje trenutno traže pomoć od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF-a).

U NOVU EKONOMSKU KRIZU BEZ PODRŠKE ZA NAJSIROMAŠNIJE
„KRAJNJE VREME“ DA SRBIJA UVEDE SOCIJALNE KARTE

Zemlje podsaharske Afrike, poput Kenije, ugrožava suša, pa se njena vlada bori sa visokim cenama životnih troškova, a slična situacija je i u Snegalu.

Visoke cene mineralnih đubriva u americi, kako se dodaje utiču na poskupljenje hrane u Brazilu i Argentini, zajedno sa visokom inflacijom i smanjenjem državnih subvencija.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.