Svet

06.07.2022. 12:04

BBC

Autor: Nova Ekonomija

Peščane baterije mogu da reše problem zelene energije

Foto: Unsplash

Svet

06.07.2022. 12:04

Istraživači u Finskoj postavili su prvu na svetu „peščanu bateriju“, koja može da skladišti zelenu energiju mesecima. Naučnici tvrde da bi ova baterija mogla da obezbedi energiju tokom cele godine, akumulirajući toplotu, koja onda može da zagreva vodu i kuće zimi kada je održavanje domova toplim znatno skuplje, piše BBC.

Baterija se puni toplotom napravljenom od struje nastale iz Sunca ili energije vetra.

Nova tehnologija, razvijena u elektrani Vatajankoski u gradu Kankanpe (zapadna Finska), uključuje 100 tona građevinskog peska nagomilanog visoko unutar visokog kontejnera za skladištenje.

Istraživači odgovorni za peščanu bateriju nadaju se da će ona pružiti pouzdaniju alternativu zelenoj ili obnovljivoj energiji.

Leti ćemo trošiti sve više struje, zbog klimatskih promena

BBC-jev dopisnik za životnu sredinu Met Mekgrat ističe da, iako je relativno lako pokrenuti solarne panele i vetroturbine da bi se generisala struja, problem nastaje kada Sunce ne sija ili kada nema vetra.

„Najočgledniji odgovor na ove probleme su baterije velikih razmera koje mogu skladištiti i balansirati energetske potrebe kako mreža postaje zelenija“, kaže Mekgrat.

On objašnjava kako baterije mogu da skladište zelenu energiju koja je već generisana, tako da ne postoji problem kada nema Sunca ili se vetroturbine ne okreću.

Pesak je veoma efikasan u skladištenju toplote, a istraživači tvrde da bi njihov uređaj mogao da drži pesak na temperaturi od 500 stepeni celzijusa nekoliko meseci.

„Kad god dođe do ovakvog velikog naleta dostupne zelene električne energije, želimo da budemo u mogućnosti da je zaista brzo stavimo u skladište“, rekao je Marku Lonen, jedan od dvojice osnivača Polar Night Energy, kompanije koja je razvila postrojenje.

Dakle, kada su troškovi održavanja toplote u domovima veći, baterija može da ispušta vrući vazduh koji zagreva vodu, koja se zatim pumpa oko kuća, kancelarija, ili lokalnog bazena u obližnjoj oblasti.

„Dopala nam se ideja da probamo nešto novo, da budemo prvi na svetu koji će uraditi ovako nešto“, rekao je Peka Pesi, generalni direktor elektrane Vatajankoski.

Klimatske promene ugrožavaju zdravlje domaćih životinja

Razvoj baterije dolazi u vreme kada Finska i mnoge zemlje širom sveta žele da smanje gasova koji izazivaju efekat staklene bašte i fosilnih goriva zbog klimatskih promena, ali i u trenutku kada Finska mora da smanji svoje oslanjanje na gas koji isporučuje Rusija zbog rata u Ukrajini.

Finska, koja je u Evropskoj uniji, podnela je zahtev za pridruživanje NATO-u, a kao rezultat toga, Rusija je obustavila isporuke gasa i struje u Finsku.

Sada, „jedan od velikih izazova je da li se tehnologija [peščane baterije] može povećati kako bi zaista napravila razliku“. kaže Mekgrat.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.