Srbija

13.07.2022. 15:59

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Ekološki aktivisti mole SPC da ne proda šumu na Fruškoj gori

Foto: Wikipedia/Jovancavic/

Srbija

13.07.2022. 15:59

Ekološki aktivisti koji se bore za očuvanje šuma u Nacionalnom parku Fruška gora traže od Srpske pravoslavne crkve (SPC) da ne prodaje šume na Fruškoj gori vlasnicima kompanije Galens, saopštio je Pokret Odbranimo šume Fruške gore (OFŠG). Kako navode, u suprotnom će pozvati građane da otkupe šumu i sačuvaju prvi nacionalni park u Srbiji.

U pismu koja potpisuje predsednica Udruženja za odbranu šuma Fruške gore (OŠFG) Dragana Arsić, poziva se vladika Vasilije, episkop Eparhije sremske, da pimi aktiviste na razgovor u vezi sa Gazdinskom jedinicom SP Manastir Rakovac.

U pismu se napominje da je ključna tema obraćanja odluka eparhije prodaja šumu površine 19 hektara i  to kako se navodi supružnicima Petrić, suvlasniima kompanije Galens.

„Želimo lično da vas upoznamo sa aktuelnim problemima čije nerešavanje će ostaviti dalekosežne posledice po naše prirodno dobro, našu prirodnu i kulturnu baštinu. Posebno naglašavamo dalekosežne negativne posledice po integralno upravljanje zaštićenim područjem prirode generalno, a naročito delovima Nacionalnog parka koji su vraćeni Eparhiji sremskoj u postupku restitucije pre nekoliko godina“, ističe se u pismu sremskom episkopu.

Šume Fruške gore odbijene za Uneskovu listu svetske baštine
Biljka od koje se pravi najskuplji začin na svetu otkrivena na Fruškoj gori

Aktivisti su se pismom obratili, kako se dodaje i patrijarhu Porfiriju.

Oni navode da se bore za „odbranu javnog interesa“ u vezi sa Nacionalnim parkom Fruška gora.

Šuma je crkvi inače vraćena kroz proces restitucije.

Aktivisti navode i da su nadležni u državi odustali od prava preče kupivine šume koju crkva prodaje, kao i da će biti primorani da se samoorganizuju i pokušaju sami da otkupe šumu.

„U neverici i razočarenju se pitamo kako to da je ova šuma izgubila na svojoj ‘svetosti i duhovnosti’ za Manastir Rakovac… Pitamo se sa dubokim razočarenjem kako je Eparhija sremska mogla da donese odluku o prodaji šume na Kestenu i time trajno naruši sveto jedinstvo kulturne i prirodne baštine ovog dela Nacionalnog parka“, stoji, između ostalog, u pismu OŠFG.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.