Svet

15.07.2022. 11:37

Nova ekonomija, Čedomir Savković

Autor: Nova Ekonomija

Nelegalna trgovina divljim životinjama u EU vredi milijarde evra

Foto: Pixabay

Svet

15.07.2022. 11:37

Kriminalne organizacije, na teritoriji Evropske unije, nezakonito se bave krivolovom, saopštio je Europol (Evropska policijska agencija). Samo nelegalna trgovina jeguljama donosi kriminalcima dve do tri milijarde evra godišnje.

Od životinja, kako se navodi, trguje se tigrovima, leopardima, nosorozima, narvalima (kitovima jednorozima), kitovima, slonovima, tukanima, papagajima, iguanama, insektima, gušterima, zmijama, žabama.

Od biljnog sveta, odnosno egzotične flore zastupljeni su kaktusi, korali, morske urme i morski krastavci i neretko se prodaju pod oznakom lekovitih proizvoda.

KRIMINALCI IZ EU ŠVERCUJU STARE BRODOVE, PLASTIKU, MEDICINSKI OTPAD
U SRBIJI PROŠLE GODINE „STVORENO“ 70 MILIONA TONA OTPADA

Ciljaju se manje nadzirane endemske vrste, koje se ne nalaze na CITES listi (lista ugroženih vrsta) i naglašava se da su posebno ugrožene ptice (grabljivice i pevačice), velike mačke, ali i jesetre (vrste riba), morski konjići, jegulje, daždevnjaci, zmije, vodozemci, insekti, risovi, vukovi, vidre, jeleni i medvedi.

Njima se trguje i u EU i van nje.

To podrazumeva da se oni nezakonito bave uvozom, izvozom, preradom, držanjem, kao i konzumiranjem jedinki koje pripadaju divljoj flori i fauni.

Narval je jedna od žrtava, Foto: Wikipedia/Pres služba Gasprom njefta

Druga krivična dela koja prate te aktivnosti su koripcija, lažiranje dokumenata, pranje novca i taja poreza.

Šteta nastaje i od izumiranja zaštićenih vrsta, ugrožavanje biodiverziteta, ali i ugrožavanja ljudskog zdravlja jer nelegalnom trgovinom životinjama koja, kako se napominje, spada u unosan biznis, mogu da se prenesu brojne bolesti.

Trgovci divljim životinjama, kako se ističe, slabo se kažnjavaju.

LAŽNA ADBLUE TEČNOST ZA DIZELAŠE SVE ČEŠĆE NA EU TRŽIŠTU
Kriminalci na nelegalnoj trgovini otpadom zarađuju milijarde

To je kako se dodaje, jedan od glavnih razloga koji ih podstiče da nastave sa ovim krivičnim delima, iako su u poslednje vreme promenjene međunarodne regulative, posebno u vezi sa trgovinom slonovačom.

Evropski aerodromi i dalje se koriste kao glavne tranzitne tačke za transport slonovače kojom se ilegalno trguje na relaciji Zapadna Afrika – Azija.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.