Vesti iz sveta

31.10.2022. 09:37

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Jadranski naftovod povećao svoju dobit

Foto: Pixabay

Tanker

Jadranski naftovod (JANAF) saopštio je da je u prvih devet meseci 2022. godine ostvario ukupne prihode od 87 miliona evra, što je za 17 odsto više nego u isto vreme prošle godine.

Kako se naglašava u izveštaju te kompanije, koji se odnosi na period od 1. januara do 30 seprembra, njena neto dobit porasla je za 33,3 odsto, na 34 miliona evra.

Prihodi potiču od od glavne delatnosti, transporta nafte, skladištenja nafte i naftnih derivata.

U prvih devet meseci ove godine ostvareno je 54 miliona evra prihoda od transporta nafte, 22 miliona evra od skladištenja nafte, kao oko devet miliona evra od skladištenja naftnih derivata.

Dodaje se da prihodi od prodaje u inostranastvu čine gotovo 68 odsto poslovnih prihoda i veći su za 28 odsto od rezultata u prvih devet meseci prošle godina.

Poslovanjem sa stranim kupcima ostvareno je 58,3 miliona evra prihoda.

Nema uvoza ruske nafte od novembra, koje su posledice

Na domaćem tržištu je osvareno 27,6 miliona evra, što je za 1,1 posto manje od ostvarenja u prvih devet meseci prošle godine.

Ukupni rashodi JANAFA u prvih su devet meseci ove godine iznosili 45,3 miliona evra što je porast za 5,3 posto u odnosu na isto razdoblje lane, pre svega zbog završetka investicionih projekata.

JANAF je u prvih devet meseci ostvario bruto dobit u iznosu od 42,3 miliona evra miliona kuna i neto dobit u iznosu od 34,6 miliona evra, što je u oba slučaja porast za 33 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U dugotrajnu materijalnu i nematerijalnu imovinu iz vlastitih sredstava kompanija je uložila 6,36 miliona evra, dodaje se u izveštaju.

JANAF će kako se dodaje nastaviti sa ulaganjima u skladišta nafte, cevovod, objekte i ostalu infrastrukturu, kao i u zaštitu životne sredine.

Kako se dodaje, JANAF je Evropska unija prepoznala kao ključni element evropske energetske infrastrukture i garant energetske nezavisnosti evropskog kontinenta.

Srbija preko JANAF-a od novembra neće moći da uvozi rusku naftu, o čemu je Nova ekonomija nedavno pisala, a o tome kakve su psoledice te odluke više može da se pročita na SLEDEĆEM LINKU.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.