Vesti iz sveta

08.11.2022. 10:11

Bike Europe

Autor: Nova ekonomija

Električni bicikli sve značajniji za saobraćaj

Foto: Unsplash

U Evropi sve više ljudi prihvata upotrebu električnih bicikala kao prevoznog sredstva. Primer radi, u Holandiji su električni bicikli već dostigli tržišni udeo od 28 odsto u 2015. godini, od tada se samo povećavao, premašivši 50 odsto u 2021. godini, prenosi Bajk jurop.

Iako su u nekim zemljama oni prihvaćeniji nego u drugim, opšti trend pokazuje stalan rast tržišnog udela električnih bicikala, inovacije prvobitno uvedene devedesetih godina prošlog veka, a čije usvajanje je bilo veoma sporo sve donedavno .

Danas su Evropljani prihvatili elektrifikaciju bicikala, a kada je prodor na tržište dostigao određeni nivo, ostatak tržišta je brzo usledio.

Nemačko tržište je pratilo isti trend kao i Holandsko, a od 2015. do 2021. godine tržišni udeo električnih bicikla porastao je sa 12,3 odsto na 42,5 odsto.

Austrijsko i švajcarsko tržište pokazuju sličan razvoj.

Jedina dva tržišta koja se u Zapadnoj Evropi ne razvijaju u skladu sa ovim trendom su Španija i Italija.

Oba tržišta su i dalje orijentisana na sportske bicikle, dok ovi dvotočkaši kao prevozno stredstvo imaju neznatnu ulogu.

U Italiji tržište električnih bicikala je pokazalo veoma velike oscilacije u godinama pre 2019. godine, zbog subvencija koje su se primenjivale samo u kratkom periodu.

U drugim zemljama, posebno u Francuskoj, subvencionisanje kupovine električnih bicikla igra važnu ulogu u državnim strategijama ekološke mobilnosti, a danas postoji skoro 300 poreskih podsticaja i premija za kupovinu bicikla širom Evrope koje nude nacionalne, regionalne ili lokalne vlasti.

Kada ćemo početi da vozimo električne automobile?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.