Vesti iz zemlje

10.11.2022. 09:20

Rina

Autor: Nova ekonomija

Jesenja sadnja u Moravičkom okrugu, najpopularnije šljive i maline

Foto: Nova ekonomija

U Institutu za voćarstvo u Čačku najveća je tražnjaza sadnicima šljive koje kupuju voćari sa teritorije tog grada. Ariljci i Ivanjičani, kako se dodaje i dalje najviše traže sadnice maline.

„Pre nekoliko godina zabeležena je oromna potražnja za sadnim materijalom oraha i lešnika, ali to sada nije slučaj. Voćari se i dalje odlučuju za voćke koje su proslavile ovaj kraj i van granica naše zemlje, šljivu i malinu“, rekao je za agenciju Rina Nenad Popović iz Instituta za voćarstvo u Čačku.

On dodaje da je produženo Miholjsko leto bilo idealno za sadnju svih voćnih vrsta, ali i otkriva šta voćari treba da znaju pre nego što pristupe poslu.

Nije svaka šljiva za rakiju

„Lepo vreme pogodovalo je poljoprivrednim proizvođačima i voćarima da spreme zemljište za jesenju sadnju, kao i da završe sadnju u blagovremenom roku. Važno je da te biljke voćari navodnjavaju u malo većem obimu nego ranijih godina, upravo zbog viših temperatura“, rekao je Popović.

Jesenja sadnja voća u Moravičkom okrugu i u ostalim edelovima Srbije, trajaće sve dok to vremenski uslovi dozvole.

Jako je važno da se ne vrši na temperaturama ispod nule, da je zemljište pripremljeno i da na njemu nema snega, kako bi se sadnice kasnije kvalitetno razvile.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.