Srbija

30.03.2016. 14:03

Fonet

Autor: Nova Ekonomija

Dug za penzije između Srbije i BiH biće rešen do kraja 2016.

Srbija

30.03.2016. 14:03

Sve obaveze između fondova iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja Srbije i Bosne i Hercegovine biće izmirena do kraja ove godine.

Direktor Zavoda za socijalno osiguranje Zoran Panović i direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Zijad Krnjić potpisali su danas Protokol o regulisanju međusobnih obaveza po osnovu namirenja odštetnih zahteva u primeni Sporazuma između SR Jugoslavije i Bosne iHercegovine o socijalnom osiguranju.

Tim dokumentom se utvrđuju način i rokovi izmirenja međusobnih obaveza i potraživanja između Republičkog fonda PIO i Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje u iznosu od približno 1,8 miliona evra, koji su nastali po osnovu odštetnih zahteva u postupku ponovnog obračuna penzija.

Panović je posle potpisivanja Protokola rekao da se radi o izmirivanju odštetnih zahteva u primeni Sporazuma o socijalnom osiguranju između dve države i taj proces traje od 2004. godine, kada je Sporazum stupio na snagu.

Krnjić je rekao da se potpisivanjem Protokola završava finansijska istorija između nosioca osiguranja dve zemlje i rešavaju finansijski odnosi nastali posle transformacije bivše države.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin je izneo podatak da Srbija Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje Bosne i Herecegovine duguje više od 600.000 evra, dok Federalni zavod duguje Srbiji od 1,2 miliona evra.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.