Srbija

30.03.2016. 15:39

Fonet

Autor: Nova Ekonomija

Predstavljen program povezivanja univerziteta i privrede

Srbija

30.03.2016. 15:39

Program transfer tehnologija, koji Evropska unija finansira sa 4,9 miliona evra, treba da unapredi konkurentnost srpske privrede, rekao je ambasador Evropske unije Majkl Devenport na zvaničnom početku tog programa koji treba da tešnje poveže privredu i naučno-istraživačke centre u Srbiji.

Devenport je istakao da je EU do sada finansijski i stručno podržala razvoj i komercijalizaciju više od 50 projekata malih i srednjih preduzeća u Srbiji, a da su zahvaljujući tome stvorena radna mesta za više od 300 visokokvalifikovanih građana Srbije.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić je ocenio da program transfer tehnologija treba da omogući ljudima na univerzitetima da se povežu sa privredom i svima onima koji žele da investiraju u inovacije.

„Važno je da imamo kontinuitet i da ne počinjeno od nule“, smatra Verbić koji je podsetio da Srbija ima inovacioni fond zadužen za povezivanje univerziteta i naučnih centara sa privredom.

Ministar je ocenio da je privreda jako zainteresovana za ono što visoko obrazovanje ima da joj ponudi u pogledu inovacija i novih znanja.

Svetska banka će zajedno sa Evropskom unijom i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sprovoditi program transfera tehnologija. 

Evropska unija je u te svrhe obezbedila 4,9 miliona evra, a Srbija i privatni sektor po milion evra. 

Program će trajati tri godine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.