Vesti iz zemlje

28.11.2022. 10:33

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Iz budžetske rezerve dodato 12 miliona evra za obilaznicu oko Beograda

Pixabay

 

Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prebačeno je 1,4 milijarde dinara (11,9 miliona evra) iz budžetske rezerve za izgradnju beogradske obilaznice. 

Novac je namenjen za deonicu „Most preko reke Save kod Ostružnice – Bubanj Potok (sektori 4, 5 i 6)“, vidi se iz rešenja u Službenom glasniku.

Projekat obilaznice oko Beograda sastoji se iz više sektora ukupne dužine 20,4 kilometara.

Projekat obilaznice Ministarstvo realizuje u saradnji sa JP „Putevi Srbije“  kineskom kompanijom „Power Construction Corporation of China Ltd“ i  azerbejdžanskom kompanijom „Azvirt“.

Novac koji će iz budžetske rezerve biti prebačen za obilaznicu prvobitno je bio namenjen Ministarstvu finansija za novčane kazne i penale po rešenju sudova.

U aprilu prošle godine u saobraćaj  je pušten Sektor 4 od 7,7 kilometara od mosta na Savi kod Ostružnice do petlje Orlovača i Petlovo Brdo, piše u objavi na sajtu Ministarstva građevine.

Sektor 5 sa tunelom Straževica otvoren je za saobraćaj u junu.

Radovima na sektoru 6, od tunela Straževica do Bubanj potoka, obilaznica će se spojiti sa autoputem E75 ka Nišu.

Održavanje sistema za naplatu putarine koštaće 13 miliona evra

Bivši ministar građevine Tomislav Momirović u avgustu je najavio da će beogradska obilaznica u saobraćaj biti puštena na proleće 2023. godine.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva, vrednost radova je 207 miliona evra, od čega se 15 procenata ulaže iz budžeta Srbije, dok se preostalih 85 procenata finansira od kredita kineske Eksim banke.

Navodi se i da je planirana i izgradnja nastavka obilaznice od Bubanj Potoka do Pančeva, sektora C, kada bi cela obilaznica bila duga oko 69 kilometara.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.