Srbija

03.04.2016. 20:12

RTS

Autor: Nova Ekonomija

Užički kraj omiljena destinacija turista iz Evrope

Srbija

03.04.2016. 20:12

Prošle godine, sa više desetina hiljada poseta, muzejsko-turistička pruga uskog koloseka Šarganska osmica i Potpećka pećina, bile su među najposećenijim destinacijama u Užičkom kraju. Posle zimskog zatišja, ta dva lokaliteta na 40-tak, odnosno 10-tak kilometara od Užica, počela su letnju sezonu.

Na 15 i po kilometara dugo putovanje na kome ga svakodnevno čeka pet mostova, 22 tunela i čuvena „osmica“ kojom je savladan uspon između Mokre Gore i Šargana, i ove sezone, „Ćira“ je krenuo prugom uskog koloseka, po ustaljenom redu vožnje, sa putnicima zaljubljenicima u takva nostalgična putovanja.

„Uživala sam u putovanju. Sve stanice, voz, atmosfera u vozu i usluga su divni“, kaže Helga Male iz Austrije.

Esma Begović iz Slovenije kaže da su utisci su lepi, a sama pruga povezuje Sarajevo, Beograd, Dubrovnik.

„Zanimljivo mi je kad su rekli da su se vozili 24 sata“, dodaje turistkinja iz Slovenije.

Šarganska osmica odnedavno je i deo balkanse turističke ture, u okviru koje su za ovu sezonu najavljene posete iz Kine, Japana i Koreje.

„Takođe, iz cele Evrope nam dolaze ljubitelji železnica. Od aprila do oktobra ovde će boraviti više od 3.000 gostiju iz Poljske, a najavljeno je i više desetina grupa iz Švajcarske, Nemačke, Rusije i drugih zemalja“, kaže glavni organizator za ugovaranje i promociju Aleksandra Milutinović.

Turističku ponudu užičkog kraja poslednjih godina, upotpunila je i Potpećka pećina, zaštićeno prirodno dobro nadomak grada.

Između ostalog turiste privlači i više od 700 strmih stepenika i monumentalan, najveći pećinski otvor na Balkanu, vode do 555 metara posetiocima dostupnog i raskošnim figurama ukrašenog prostora Potpećke pećine.

„Potpećka pećina je pre svega poznata po Cvijicevoj dvorani, Dvorani zmajeva u kojoj možemo naći primere impozantnog pećinskog nakita za čije formiranje je bilo potrebno i više miliona godina“, kaže turistički vodič Veljko Popović.

Jedinstvena lepota, raznovrsni sadržaji i interesovanje gostiju za Potpećku pećinu i Šargansku osmicu, odrednice su, koje već sada nagoveštavaju uspešnu sezonu za turističke poslenike Užica.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.