Srbija

06.04.2016. 16:20

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Danas svečano otvoren 13. Sajam privrede Zapadne Srbije

Srbija

06.04.2016. 16:20

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković danas je u Valjevu, svečano otvorila 13. Sajam privrede Zapadne Srbije „SPREG 2016“.

Tom prilikom Bogosavljević Bošković je istakla  važnost promocije domaće privrede i domaćih proizvoda na lokalnom tržištu, što je, po njenim rečima, od neprocenjivog značaja, naročito za preduzetnike i mala preduzeća, koja se na ovakvim događajima pozicioniraju na lokalnom tržištu, istovremeno procenjujući svoj potencijal za plasman na nacionalnom, pa i međunarodnom tržištu.

Ističući značaj regiona Zapadne Srbije za poljoprivrednu proizvodnju, ministarka je naglasila ogroman potencijal ovog kraja, pre svega u proizvodnji maline, koja iz ovog kraja odlazi na svetsko tržište i čini Srbiju prepoznatljivom. 

„Prošle godine Srbija je bila najveći proizvođač maline na svetu, a sigurna sam da je najveći deo te maline proizveden upravo u ovom kraju, što sve treba da nas čini ponosnim. To je možda i najbolji primer kako jedno lokalno tržište može da bude konkurentno u svetskim razmerama, ako na najbolji način iskoristi prednosti svog regiona i organizuje svoju proizvodnju“, rekla je Bogosavljević Bošković.

Govoreći o unapređenju konkurentnosti domaće poljoprivredne proizvodnje, ministarka je kazala da će usvajanje IPARD programa i uspostavljanje IPARD strukture omogućiti našim poljoprivrednicima korišćenje predpristupnih fondova Evropske unije, što bi trebalo značajno da doprinese unapređenju proizvodnje. 

Pored mera podrške poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine sprovodi niz aktivnosti, projekata i programa, koji će doprineti poboljšanju uslova poslovanja i kreiranju boleg poslovnog ambijenta u poljoprivrednom sektoru. 

Ministarka je, nakon otvaranja Sajma, obišla štandove brojnih izlagača, a među njima i štand Narodne Republike Kine i štand privrednika iz Bjeline.

Tokom tri sajamska dana, od 6. do 8. aprila,  na najvećem sajmu u Zapadnoj Srbiji predstaviće se 208 izlagača iz 75 mesta i gradova Srbije i Republike Srpske, dok će posetioci, biti u prilici da se upoznaju sa velikim brojem domaćih proizvoda iz poljoprivrede, industrije hrane i pića, metaloprerade i drugih grana privrede. 

Ministar Bogosavljević Bošković je nakon otvaranja Sajma u Valjevu, posetila i poljoprivredna gazdinstva u selu Brezovice, gde je sa domaćinima razgovarala o merama podrške Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.