Srbija

08.04.2016. 09:41

RTS

Autor: Nova Ekonomija

Najbolji mladi matematičari predstavljaće Srbiju u Hong kongu

Srbija

08.04.2016. 09:41

Na predstojećoj Balkanijadi u Albaniji i Matematičkoj olimpijadi u Hong Kongu Srbiju će predstavljati petoro učenika Matematičke gimnazije iz Beograda i jedan učenik novosadske gimazije Jovan Jovanović Zmaj. Oni su postigli najbolje rezultate na upravo završenoj Srpskoj matematičkoj olimpijadi i tako postali članovi našeg nacionalnog tima.

Takmičilo se trideset i troje srednjoškolaca. Trojica najboljih se odmah izdvojilo, dok se za preostala tri mesta u reprezentaciji vodila žestoka borba.

„Nas petorica smo otišli na dodatno, izborno – tamo se takmičili i tek tu se napravila razlika“, kaže Ognjen Tošić, učenik Matematičke gimnazije koji je osvojio drugu nagradu.

Prvonagrađeni Igor Medvedev, takođe iz Matematičke gimnazije, kaže da nije bilo lako.

„Uspeo sam da se izborim do prvog mesta i zadovoljan sam. Tajna uspeha je rad bez prestanka i da date sve od sebe, i da verujete u to što radite“, kaže Igor Medvedev.

„Dosta sam radio pred srpsku olimpijadu, i drago mi je što se taj rad isplatio tako što sam na kraju ušao u tim. Potrudiću se da se najbolje spremim za Hong Kong. Strategija je samo radno do jula, pa ćemo videti kako ćemo proći“, rekao je Aleksa Milojević.

Novosađanin Nikola Pavlović je prvi put u nacionalnom timu.

„Prvog dana sam radio dosta solidno, i drugi dan sam uradio dobro jedan zadatak i mislim da je to bilo dovoljno“, kaže Nikola Pavlović iz gimanzije Jovan Jovanović Zmaj.

Nikola Raičević, rodom Crnogorac, učenik Matematičke gimnazije, takođe je oprobao svoje znanje na ovom takmičenju i boriće se za tim Crne Gore, kojem je prošle godine doneo i prvu medalju.

„Ja sam se plasirao kroz sva takmičenja na Srpsku matematičku olimpijadu, ali kasnije sam se takmičio manje više u nekoj nezvaničnoj konkurenciji, zbog toga što bih svakako išao za Crnu Goru“, kaže Nikola.

Nagrade je najboljima uručio predsednik SANU Vladimir Kostić.

„Vaše prisustvo ovde je za nas nada da postoji neka generacija koja će biti pametnija i mudrija od nas. Dozvolićete da vas mi koji polako odlazimo u poslednje krugove naših trka u Monci, budemo neko ko će vas u toj trci posmatrati i navijati za vas“, istakao je akademik Vladimir Kostić.

Atmosfera će u timu biti dobra, kažu takmičari, jer se već dobro poznaju. A profesori ističu da je za ulazak u tim bilo potrebno 14 bodova, koliko je na međunarodnim takmičenjima dovoljno za treće mesto.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.