Vesti iz zemlje

20.02.2023. 15:24

Saopštenje

Autor: Nova ekonomija

Dva miliona građana živi u siromaštvu

Socijalne razlike neprihvatljive, ukazuje ASNS na Međunarodni dan socijalne pravde

Foto: Nova ekonomija

Gotovo dva miliona radnika, penzionera, dece nalazi se u zoni siromaštva, a više od 700.000 je izrazito siromašno, saopštila je Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata povodom Međunarodnog dana socijalne pravde.

„To je dovelo do toga da se formira kultura nepoverenja i naučene bespomoćnosti i postojeće stanje je neodrživo. Socijalne razlike ne samo da su neprihvatljive, već je enormno socijalno raslojavanje uzrok velikih podela koje se reflektuju na sve aspekte politike, ekonomije, kulture, obrazovanja, a pre svega, na svakodnevni život, upozorava ASNS.

„I DALJE NE ZNAMO KAKO FUNKCIONIŠE SOCIJALNA KARTA“

ASNS zahteva da se sve politike države redefinišu i da se u osnovu, kao princip i cilj, stavi socijalna država i preraspodela stvorenog bogatstva sa korporacija, banaka i pojedinaca na one, koji stvaraju društveni proizvod, narod, radnike i njihove porodice. To je jedini način da se stvori pravednije društvo jednakih šansi i obnovi, bitno narušena, socijalna kohezija.

Socijalna pravda je ideja vodilja i pokretač fundamentalnih promena kroz celu istoriju civilizacije i društva. Težnja i potreba za socijalnom pravdom, od predistorijskog društva do savremenog sveta, u osnovi ostala je ista, pravična i poštena raspodela društvenog bogatstva. Problem je što socijalnu pravdu gotovo svi prihvataju kao društvenu vrednost, ali sa suprotnim shvatanjem njenog sadržaja“, nvaodi se u saopštenju ASNS.

Socijalne karte: Kako državi da dokažeš da si siromašan?

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.