Vesti iz zemlje

21.02.2023. 09:33

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Nova planska praksa: Izmena Zakona o planiranju i izgradnji imaće štetne posledice

Pixabay

Izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji (ZPI) predlaže se da se prostorni plan područja posebne namene (PPPPN) definiše kao hijerarhijski viši u odnosu na svaki drugi prostorni ili urbanistički plan čija je izrada u nadležnosti jedinice lokalne samouprave, navodi organizacija Nova planska praksa.

Nova planska praksa podseće da se PPPPN usvaja uredbom Vlade, bez organizovanja javne rasprave pred organima lokalne ili republičke skupštine.

„Upravo ovi planovi i procedure njihovog donošenja i u proteklom periodu često su bili uzrok negativnih reakcija javnosti“, navodi Nova planska praksa podsećajući na PPPPN za projekat “Beograd na vodi” ili PPPPN za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita „Jadar“.

Nova planska praksa navodi da je predloženim izmenama, PPPPN dodatno „utvrđen kao instrument za proizvoljne intervencije u prostoru, pod kontrolom Vlade“.

Prostorni planovi područja posebne namene se donese za područja koja zahtevaju poseban režim organizacije, uređenja, korišćenja i zaštite prostora, za projekte od značaja za Srbiju (između ostalog za područja sa mogućnošću eksploatacije mineralnih sirovina ili područja sa mogućnošću korišćenja turističkih potencijala).

Menja se Zakon o planiranju i izgradnji, uvodi se državni urbanista

Izmenama i dopunama ZPI predlaže se formiranje niza novih institucija na republičkom nivou (glavnog državnog urbaniste, državne komisije za planove, Agencije za prostorno i urbanističko planiranje).

Jedan od predloga je i prenošenje nadležnosti sa jedinica lokalne samouprave na republički nivo (na primer odabir da li će proces izdavanja akata za izgradnju biti započet pred organima jedinice lokalne samouprave ili Ministarstva građevine) ili čak izvan institucija (na primer izdavanje informacije o lokaciji od strane javnih beležnika i drugih registrovanih lica).

Nova planska praksa ocenjuje da će očekivani efekat izmena zakona biti „narušavanje pravne sigurnosti za investiranje, centralizacija moći odlučivanja i dalje sužavanje prava građana, ali i lokalnih samouprava, da učestvuju u donošenju odluka o oblikovanju životne sredine“.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture objavilo je početkom godine Nacrt zakona o izmenama i dopunama zakona o planiranju i izgradnji.

Javna rasprava o nacrtu zakona trajala je od 30. januara do 20. feburara.

Vlada utvrdila plan za Nacionalni stadion i kompleks „EXPO 2027“

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Tema:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.