Srbija

09.02.2023. 16:28

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Vlada utvrdila plan za Nacionalni stadion i kompleks „EXPO 2027“

Foto: Printskrin, Prostorni plan područja posebne namene Nacionalnog fudbalsnog stadiona - II faza

Srbija

09.02.2023. 16:28

Vlada Srbije donela je uredbu o utvrđivanju druge faze Prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona, jer se u blizini najavljenog stadiona u Surčinu planira i gradnja kompleksa „EXPO 2027“.

Sam kompleks „EXPO 2027“ bi trebalo da ima izložbeni prostor,(multifunkcionalne hale, kongresne dvorane, konferencijske sale, saobraćajne i infrastrukturne površine), smeštajne kapacitete i prateće komercijalne sadržaj, vidi se iz plana.

Površina koja je obuhvaćena planom iznosi oko 167 hektara, dok je za sam kompleks „EXPO“ namenjeno 113 hektara.

U planu se navodi mogućnost da će kompleks „EXPO 2027“ sa Nacionalnim fudbalskim stadionom biti „generator budućih promena u okruženju“, kao i da će promovisati Beograd kao organizatora velikih međunarodnih sajamskih, kongresnih, privrednih i kulturnih manifestacija.

„Postojeća turistička ponuda Beograda obuhvata postojeće objekte (Beogradski sajam, Sava centar) koji su u prošlosti bili domaćini velikih sajamskih, kongresnih i drugih privrednih i kulturnih manifestacija. Nažalost, većina postojećih objekata je izgrađena u periodu pre 2000. godine i funkcionalno i tehnološki ne zadavoljava savremene trendove za organizaciju velikih međunarodnih manifestacija i događaja“, navodi se u prostornom planu.

Prostor koji je obuhvaćen ovim planom se nalazi na  teritoriji gradske opštine Surčin, а navodi se da se radi o do sada neizgrađenom prostoru.

Srbija planira da u blizini Nacionalnog stadiona gradi kompleks „EXPO 2027“

Područje Prostornog plana se nalazi u široj zoni sanitarne zaštite Beogradskog izvorišta. Najveći deo obuhvata je u zoni niske ranjivosti podzemnih voda, a samo jedan manji deo obuhvata plana ulazi u zonu umerene ranjivosti podzemnih voda, navodi se u planu.

Planirane su saobraćajnice Nova 1, Nova 2, Nova 3, kao i Nova 4, a u produžetku Nove 4 se nastavlja ulica Trg Zorana Đinđića koja se u centru Surčina povezuje sa Vojvođanskom.

Predviđen je i produžetak trase linija BG voza, na pravcima Zemun – aerodrom „Nikola Tesla“ – Nacionalni stadion (linija 4) i Nacionalni stadion – Obrenovac (linija 7).

Planom su predviđena i parking mesta, parking za autobuse koji dovoze posetioce, kao i parking mesta za teška teretna vozila koja su u funkciji dostave.

Početkom godine Vlada je donela Odluku izmeni i dopuni „Odluke o izradi Prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona“.

Odluka o izmenama propisuje da se plan područja posebne namene  Nacionalnog fudbalskog stadiona donosi fazno i u skladu sa realizacijom drugih javnih namena od nacionalnog značaja, kompatibilnih sa Nacionalnim fudbalskim stadionom.

„S tim u vezi, Vlada je donela zaključak kojim je izgradnja objekata u cilju realizacije međunarodne specijalizovane izložbe EXPO BELGRADE 2027 sa pratećim sadržajima proglašena za projekat od značaja za Srbiju,“ pisalo je  u nacrtu druge faze plana.

Uredbu o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona Vlada Srbije je donela u martu 2022. Za sam stadion je definisana građevinska parcela od 32 hektara.

Kandidatura Srbije za EXPO 2027: Budžetske rezerve i radna grupa

Srbija i Grad Beograd su u novembru 2022. godine u Parizu predstavili kandidaturu za organizaciju Međunarodne specijalizovane izložbe Ekspo 2027 (EXPO). Srbija se kandidovala sa temom „Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve“. 

Ostali kandidati su Španija, Argentina, SAD i Tajland, a zemlja domaćin će biti izabrana na Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe (BIE)  u junu 2023. godine, navodi se na sajtu BIE. 

Ukoliko bi Srbija bila izabrana kao domaćin EXPO 2027 bi se održavao između 15. maja i 15 avgusta 2027. u Beogradu.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović izjavio je danas da će budući Ekspo 2027 biti „prava revolucija na polju nekretnina“ u Beogradu, jer će promeniti perspektivu Beograda, ali i Novog Sada i čitave Srbije, navodi se u saopštenju na sajtu ministarstva.

Prema njegovim rečima to je projekat koji će generisati „ne samo nove poslove u građevinskoj industriji, već i u sektorima turizma i drugih usluga“.

„Budući Ekspo 2027 biće prava revolucija na polju nekretnina, jer će u infrastrukturnom smislu ‘raširiti’ glavni grad i biti jedna veza Beograda sa aerodrom ‘Nikola Tesla’  koji će utrostručiti broj putnika“, rekao je ministar.

*Tekst je dopunjen sa poslednja tri pasusa u 16.35 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentari(3)

  1. Ma da, treba nam „Expo 27“, a onda ćemo da porušimo Beogradski sajam i da AV tamo nastavi sa zidanjem BGH2O. Ovo ne da je za protest, nego za pobunu svake vrste!!!

  2. I PORED DA SE IZGRADE DVIJE PIRAMIDE.JEDNA ZA BRNABICKU I JEDNA ZA VUCICA I OBAVEZNO DA IH BALZAMUJU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.