Vesti iz zemlje

14.11.2022. 09:54

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

I ministri u radnoj grupi za organizovanje izložbe EXPO 2027

Pixabay

Vlada Srbije donela je odluku o formiranju Radne grupe za vođenje postupka kandidature grada Beograda za međunarodnu specijalizovanu izložbu EXPO Belgrade 2027. Predsednik radne grupe biće ministar finansija Siniša Mali, a njegov zamenik ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

U radnu grupu imenovani su, između ostalog, ministarka kulture Maja Gojković, ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, gradski urbanista grada Beograda Marko Stojčić, direktorka Beogradskog sajma Danka Selić.

Zadaci grupe su da organizuje i realizuje sve zvanične aktivnosti i obaveze koje Srbija ima u postupku kandidature grada Beograda prema Međunarodnom birou za izložbe (Bureau International of Exhibitions), da kreira plan promocije kandidature i aktivnosti u vezi sa lobiranjem.

Stručne i administrativno-tehničke poslove za potrebe radne grupe obavljaće Generalni sekretarijat Vlade, piše o odluci.

Predsednik, zamenik predsednika, članovi i druga angažovana lica nemaju pravo na nadoknadu za rad.

Srbija planira da u blizini Nacionalnog stadiona gradi kompleks „EXPO 2027“

Srbija je u toku 2022. godine iz tekuće budžetske rezerve dala oko 680.000 evra za promociju kandidature Srbije radi organizacije međunarodne izložbe EXPO Belgrade 2027. godine.

Beogradskom sajmu je u aprilu ove godine dodeljeno 56,5 miliona evra (480 hiljada evra), a u februaru 23,6 miliona dinara (200 hiljada evra).

U decembru 2021. godine Vlada je donela odluku o obrazovanju radne grupe čiji je zadatak bio priprema i podnošenje kandidature za izložbu EXPO 2027. Njen sastav je u dva navrata delimično izmenjen.

Ministarstvo građevine je nedevano objavilo javni uvid u nacrt „Prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona – II faza“. Prema nacrtu tog plana, pored Nacionalnog stadiona, u Surčinu će se graditi i multifunkcionalni prostor „EXPO 2027″.

Vlada je izgradnju objekata u cilju realizacije međunarodne specijalizovane izložbe EXPO BELGRADE 2027 sa pratećim sadržajima proglasila za projekat od značaja za Srbiju.

Kompleks „EXPO 2027“ planiran je kao multifunkcionalnog prostor za organizaciju međunarodnih manifestacija od „najvećeg značaja“ za Srbiju.

Delegacija Međunarodnog biroa za izložbe (Bueau International des Expositions – BIE), čiji je zadatak da proceni kapacitete i mogućnosti Srbije za održavanje specijalizovane izložbe Expo 2027, bila je u poseti Srbiji sredinom septembra.

Vlada je krajem januara saopštila da je predlog da se Sepcijalizovana izložba BEOGRAD EXPO 2027 održi od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine sa temom “Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve”.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.