Vesti iz zemlje

20.10.2022. 10:09

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Srbija planira da u blizini Nacionalnog stadiona gradi kompleks „EXPO 2027“

Izgradnja kompleksa "EXPO 2027" u blizini Nacionalnog fudbalskog stadiona privući će pažnju domaćih i stranih turista, piše u planu

Foto: Printskrin/Izveštaj o strateškoj proceni uticaja prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona - II faza na životnu sredinu.

Prostorni plan za Nacionalni fudbalski stadion biće dopunjen kako bi u njegovoj blizini mogao da se gradi i kompleks „EXPO 2027“ čija je ukupna planirana površina 113 hektara.

Ministarstvo građevine je najavilo javni uvid u nacrt „Prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona – II faza“, sa izveštajem o uticaju na životnu sredinu.  Javni uvid u ove planove se održava od 19. oktobra do 17. novembra.

Planirano je da se 2. decembra održi javna sednica komisije za javni uvid.

Prema nacrtu tog plana, pored Nacionalnog stadiona, u Surčinu će se graditi i multifunkcionalni prostor „EXPO 2027″.

Prostor kompleksa „EXPO 2027“ sa Nacionalni fudbalskim stadionom biće „generator budućih promena u okruženju“, piše u planu.

Prostorni plan NFS – II faza je zasnovan na viziji novog specijalizovanog  gradskog centra sa Nacionalnim fudbalskim stadionom i kompleksom „EXPO 2027“.

Dva objekta su zamišljena kao prostorno – funkcionalne celine sa pratećim sadržajima koji ispunjavaju sve međunarodne standarde za organizaciju velikih međunarodnih manifestacija (izložbe, kongresi, konferencije, koncerti, sportska takmičenja…)

Prostor gde će se sve ovo graditi je na teritoriji gradske opštine Surčin, а u planu se navodi da se radi o sada neizgrađenom prostoru.

Nacionalni stadion na “neprimerenom” mestu

Druga faza prostornog plana područja posebne namene nacionalnog stadiona obuhvata površinu od oko 167 hektara.

EXPO 2027  bi, sudeći po planu,  trebalo da se gradi južno od lokacije Nacionalnog fudbalskog stadiona.

Vlada Srbije je, početkom godine donela, Uredbu o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona.  Ukupna površina obuhvaćena tim planom iznosila je oko 119 hektara.

Nacionalni fudbalski stadion, prema planovima s početka godine, nalaziće se u delu Surčinskog polja i zauzimaće, zajedno sa pratećim sportskim kompleksima, 46,5 hektara.

Početkom godine Vlada je donela Odluku izmeni i dopuni „Odluke o izradi Prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona“.

Odluka o izmenama propisuje da se plan područja posebne namene  Nacionalnog fudbalskog stadiona donosi fazno i u skladu sa realizacijom drugih javnih namena od nacionalnog značaja, kompatibilnih sa Nacionalnim fudbalskim stadionom.

„S tim u vezi, Vlada je donela zaključak kojim je izgradnja objekata u cilju realizacije međunarodne specijalizovane izložbe EXPO BELGRADE 2027 sa pratećim sadržajima proglašena za projekat od značaja za Srbiju,“ navodi se u nacrtu druge faze plana.

Područje na kojem će se graditi stadion (a sada i EXPO 2027) nalazi u široj zoni sanitarne zaštite Beogradskog vodoizvorišta.

Hidrogeolog i bivši sekretar za životnu sredinu u gradskoj upravi Branislav Božović rekao je  ranije za Novu ekonomiju da je to „neprimereno“ i da je neopravdano tamo graditi stadion tih dimenzija.

Za šta je planiran EXPO 2027?

Kompleks „EXPO 2027“ planiran je kao multifunkcionalnog prostor za organizaciju međunarodnih manifestacija od „najvećeg značaja“ za Srbiju.

Pored prostorija za izložbene namene, kompleks „EXPO 2027“ će imati i prateće komercijalne i smeštajne kapacitete kako bi predmetni prostor mogao da preraste u „značajan ekonomski i turistički centar za grad Beograd i Srbiju“.

„Nažalost, većina postojećih objekata je izgrađena u periodu pre 2000. godine i funkcionalno i tehnološki ne zadavoljava savremene trendove za organizaciju velikih međunarodnih manifestacija i događaja“, objašnjava se u drugoj fazi plana koji je sada na javnom uvidu.

Smatra se da će izgradnja savremenog multifunkcionalnog kompleksa „EXPO 2027“ u blizini Nacionalnog fudbalskog stadiona privući pažnju domaćih i stranih turista iz bližeg i šireg okruženja.

Predviđena su i parking mesta, parking za autobuse koji dovoze posetioce, kao i parking mesta za teška teretna vozila koja su u funkciji dostave.

Srbija je u toku 2022. godine iz tekuće budžetske rezerve dala oko 680 hiljada evra za promociju kandidature Srbije radi organizacije međunarodne izložbe EXPO Belgrade 2027. godine.

Delegacija Međunarodnog biroa za izložbe (Bueau International des Expositions – BIE), čiji je zadatak da proceni kapacitete i mogućnosti Srbije za održavanje specijalizovane izložbe Expo 2027, bila je u poseti Srbiji  sredinom septembra

Vlada je krajem januara saopštila da je predlog da se Sepcijalizovana izložba BEOGRAD EXPO 2027 održi od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine sa temom “Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve”.

Plan područja posebne namene, II faza  je izradio Urbanistički zavod Beograda, a naručilac plana je Ministarstvo građevine,

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.