Srbija

17.09.2022. 14:31

Autor: Katarina Baletić

Kandidatura Srbije za EXPO 2027: Budžetske rezerve i radna grupa

Delegacija Međunarodnog biroa za izložbe posetila je Srbiju prošle nedelje. A kako Srbija sprema kandidaturu?

Expo2027 Belgrade Foto: Printskrin - Youtube/Aleksandar Sapic

Srbija

17.09.2022. 14:31

Srbija je u toku 2022. godine iz tekuće budžetske rezerve dala oko 680 hiljada evra za promociju kandidature Srbije radi organizacije međunarodne izložbe EXPO Belgrade 2027. godine.

Beogradskom sajmu je u aprilu ove godine dodeljeno 56,5 miliona evra (480 hiljada evra), a u februaru 23,6 miliona dinara (200 hiljada evra).

Novac je u februaru dat Beogradskom sajmu za angažovanje konsultantske firme radi sačinjavanja detaljnog dosijea kandidature Srbije.

U decembru 2021. godine Vlada je donela i odluku o obrazovanju radne grupe za izradu i podnošenje kandidature za izložbu EXPO 2027.

Njen sastav je u dva navrata delimično izmenjen.

Predsednik radne grupe je ministar finansija Siniša Mali, a njegova zamenica ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Radna grupa ima 16 članova. Čine je predstavnici Ministarstva finansija, Generalnog sekretarijata Vlade, Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Takođe, članovi su i predstavnici Ministarstva spoljnih poslova, Kabineta predsednika Vlade, gradske uprave Beograda, Beogradskog sajma, Privredne komore Srbije, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Urbanističkog zavoda Beograda.

Delegacija Međunarodnog biroa za izložbe (Bueau International des Expositions – BIE), čiji je zadatak da proceni kapacitete i mogućnosti Srbije za održavanje specijalizovane izložbe Expo 2027, bila je u poseti Srbiji protekle nedelje.

Ministar Mali tada je rekao da je Beograd u konkurenciji pet gradova da organizje svetsku izložbu, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ukoliko bi bili domaćini Expo 2027, kazao je Mali, očekuje se da bi Beograd posetilo oko 2,6 miliona ljudi, sa četiri miliona poseta, a ukupan procenjeni ekonomski efekat iznosi 1,1 milijardu evra, 600 miliona evra direktnih i 500 miliona evra indirektnih efekata, u smislu uticaja na turizam i druge industrijske grane.

Vlada je krajem januara saopštila da je predlog da se Sepcijalizovana izložba BEOGRAD EXPO 2027 održi od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine sa temom “Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve”.

„Organizacijom međunarodno priznate izložbe EXPO BEOGRAD 2027 Republika Srbija bi se jasno pozicionirala kao ekonomski, kulturni, ali i politički centar ovog dela Evrope“, navela je Vlada.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.