Srbija

14.06.2016. 10:21

RTS

Autor: Nova Ekonomija

Ruf: Želimo da Srbija nastavi uspešnim putem

Srbija

14.06.2016. 10:21

Prvog dana zvaničnih razgovora Vlade i MMF-a, Srbija je dobila pohvalu za stanje u državnoj kasi i ubrzan rast privrede. Promenili su i prognozu – umesto 1,8 odsto, sada računaju da će ekonomski rast ove godine biti 2,5 odsto BDP-a. 

Do 21. juna, razgovaraće se o privatizaciji i javnim preduzećima, smanjenju broja zaposlenih u javnoj upravi, a verovatno i o povećanju plata i penzija. Na sastanku s Fondom, premijer je rekao da je ovo prelomni trenutak za oporavak ekonomije i zahvalio je MMF-u i Svetskoj banci na pomoći i želji da Srbija bude makroekonomski uređena zemlja.

Zvanični razgovori Vlade i MMF-a počeli su uobičajenim sastankom u Narodnoj banci i optimističnom izjavom šefa Misije.

„Kao i uvek očekujem odlične razgovore i dobar sastanak“, rekao je Džejms Ruf, šef Misije MMF-a.

Vlada i Fond su se saglasili da srpska privreda raste brže nego što su očekivali i umesto 1,8 odsto sada, kažu, na kraju godine srpski ekonomski rezultat biće 2,5 odsto bolji nego prošle godine.

„Govorili smo prvo o 2,3 odsto. Danas je prvi put rečeno da idemo sa 2,5 – to na najbolji način potvrđuje da smo na dobrom putu i da naše kolege koje su konzervativne prihvataju stopu od 2,5 odsto“, rekao je ministar finansija Dušan Vujović.

Da Srbija uspešno sprovodi trogodišnji aranžman i postiže izuzetne rezultate, šef Misije rekao je i na sastanku sa predsednikom Vlade.

„I pored teških razgovora o preduzećima u državnom vlasništvu, prvenstveno o EPS-u, ‘Srbijagasu’ i Železnicama, kao i o problemu privatizacije, naša želja je da Srbija uspešno nastavi putem kojim već ide, sa idejom da rezultat bude dobar za sve učesnike“, naveo je Ruf.

Premijer Aleksandar Vučić je naveo da je ponosan na rezultate u fiskalnom deficitu, kao i na odlične prihode od naplate PDV-a.

„Međutim, za oporavak ekonomije neophodno je suzbijanje sive ekonomije kroz adekvatnu motivaciju građana da traže fiskalne račune i da lično pomognu državi u naplati poreza, jer država je sa svakim nenaplaćenim porezom siromašnija“, rekao je Vučić.

MMF od Vlade očekuje konačno rešenje za 11 preduzeća iz restrukturiranja, pre svega za RTB „Bor“, „Resavicu“, Petrohemiju, da se ubrza restrukturiranje EPS-a, „Srbijagasa“, Železnice.

Narednih dana utvrdiće i za koliko treba da se smanji broj zaposlenih u javnoj upravi ove i naredne godine, a još se ne zna ni koliko je urađeno na prošlogodišnjem dogovoru o smanjenju za 14.500 zaposlenih.

„Ja imam zapisanu cifru, ali neću da govorim jer ona treba da bude potvrđena. Na sastanku smo rekli koje nam je prolazno vreme. Ne želim da pogađam, manje je od 14.500. Premijer je na sastanku rekao otvoreno da prihvatamo na sebe odgovornost koja je prihvaćena prošle godine u realizaciji smanjenja, takozvane racionalizacije u javnom sektoru“, rekao je Dušan Vujović.

Srbija je, kaže ministar, na dobrom putu da stvori uslove da sa Fondom razgovara o svemu, pa i o povećanju plata i penzija. Očekuje da se oko iznosa, kao i prošle godine, dogovore kada budu imali rezultate za šest do devet meseci.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. У граду у коме нема воде и којим годинама владају корумпирани и неспособни, право је чудо да уопште има становника. Изађите на изборе ако желите да вам деца имају било какву будућност.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.