Srbija

15.06.2016. 09:44

N1

Autor: Nova Ekonomija

Novi zakon o radu doneo više posla za malu platu, bez garantovanih prava

Srbija

15.06.2016. 09:44

Zakon o radu, koji je usvojen pre dve godine, do 2018. bi trebalo da bude promenjen i dodatno, kako kažu u ministarstvu rada, usklađen sa evropskom praksom. Od izmena se očekuje i da dodatno pogoduju investitorima. Ali šta je sa radnicima, kojima je i postojeći zakon, kako tvrde u sindikatima, umanjio prava i otežao im svakodnevicu.

U protekle dve godine nezaposlenost u Srbiji je smanjena, ali da li je to rezultat Zakona o radu iz 2014. Ekonomisti ne mogu da tvrde precizno koliko je Zakon doprineo da nezaposlenost danas padne na 19 odsto. Ipak, jasnije je kad su u pitanju promene na tržištu rada. Od 2012. godine raste broj zaposlenih, ali je pitanje kakav je kvalitet tih poslova.

„To znači da imamo situaciju da raste zaposlenost, ali da plate i sati rada pokazuju umeren silazni trend. Izgleda da 2015. dolazi do pozitivnih promena u obimu i kvalitetu zaposlenosti“, kaže profesor Ekonomskog fakulteta Mihail Arandarenko.

„Zaposlenost raste, ali zahvaljujući nekvalitetnoj i teško održivoj zaposlenosti sa vrlo malim dohocima i sa visokim stepenom radne nesigurnosti takozvanih prekarnih radnika. Sve više raste zaposlenost na kratke rokove i bez garantovanih radnih prava“, navodi profesor FPN Zoran Stojiljković.

Sociolog Srećko Mihailović smatra drugačije. Efekti zakona o radu su itekako vidljivi, a trend koji je započet će se nastaviti.

„Sve više ljudi radi za bilo koje pare i pod bilo kojim uslovima i bilo koji posao. Zbog toga što su prinuđeni da bi preživeli. Reč je o goloj borbi za egzistenciju, o prinudi koja je karakteristična za neke prethodne društvene sisteme, a ne za kapitalizam onakav kakav su naši građani sanjali devedesete godine“, smatra Mihailović.

Poslodavci kažu, drugačije ni ne može. Oni ističu da fleksibilniji zakon omogućava da lakše upošljavaju radnike kad su im potrebni, ali i da ih lakše otpuštaju kad posla nema.

„Jasno je da mi imamo evropske želje, ali nažalost privredne mogućnosti su nam na nivou nekih nerazvijenih zemalja Afrike, Azije, Južne Amerike. Što znači da ćemo svi morati da shvatimo da živimo u zemlji koja je jedna od najsiromašnijih“, kaže predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

I sa jeftinom radnom snagom, što je jedan od bitnijih argumenata za one koji privlače investire u Srbiju, ali i argument koji može da nagovesti i kakva je radnička budućnost.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Dojite svoje bebe niko vam ne brani, ali nikako na javnom mestu. Jos uvek zivimo u civilizaciji a ne u plemenskim zajednicama gde je golotinja normalna pojava. Budite kulturne i obzirne jer javni prostor ne pripada samo vama i vasim bebama nego ga delimo svi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.