Srbija

16.06.2016. 09:54

RTS

Autor: Nova Ekonomija

U Beogradu danas počinje Međunarodni naftni skup – mini OPEK

Srbija

16.06.2016. 09:54

Pitanje snabdevanja naftom je sve aktuelnije i u jeku istorijskih cenovnih poremećaja na svetskom naftnom tržištu. Beograd je danas domaćin velikog Međunarodnog naftnog skupa, za koga kažu da je – mini OPEK. Srbija za sada ispunjava svoje obaveze u vezi sa strateškim rezervama nafte, kaže za RTS Goran Radosavljević, generalni sekretar Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Skup je značajan jer se svetsko naftno tržište već dve godine suočava sa velikim cenovnim potresima što direktno utiče na privredu svih zemalja. Sa svetskim Savetom za naftu ovaj skup organizuje Nacionalni naftni komitet Srbije. 

Goran Radosavljević, generalni sekretar Nacionalnog naftnog komiteta Srbije rekao je za RTS da Srbija kao mala naftna zemlja nema često priliku da organizuje i bude domaćin ovako velikog skupa.

Podsetio je da je pre 46 godina jedan sličan skup organizovan u bivšoj Jugoslaviji na Brionima, sastanak OPEK-a.

„Ovo se više u šali naziva mini OPEK-om. Međutim, iza ovog skupa stoji jedna mnogo veća organizacija, jedna od najstarijih naftnih asocijacija na svetu sa sedištem u Londonu – Svetski naftni savet koji okuplja preko 70 zemalja proizvođača i i izvoznica nafte koji pored članica OPEK-a, ima predstavnike Brazila, SAD, Kine, Norveške, Britanije i drugih“, rekao je Radosavljević.

Sudeći po obimu ova konferencija daleko prevazilazi sam OPEK ali ima i članica OPEK, kaže Radosavljević.

„Oni su se danas okupili da bi diskutovali o perspektivama naftnog sektora u budućnosti, šta su izazovi i govore u kom pravcu ide naftni sektor u periodu od 2030. do 2050. godine“, kaže Radosavljević.

Srbija za sada ispunjava svoje obaveze u vezi sa strateškim rezervama nafte. 

„Imamo obavezu da do 2023. godine formiramo strateške rezerve nafte u visino od 60 odsto dnevne potrošnje, za sada je to nekih 18 dana, tu obavezu ispunjavamo i Energetska zajednica je pohvalila Srbiju u tim dostignućima. Kada postanemo punopravni član EU moraćemo to da povećamo do 90 dana“, objasnio je Radosavljević.

U Srbiji je gorivo neznatno pojeftinilo, dodaje on. 

Cena goriva ima dve komponente, jedno su imputi, cena nafte i proizvođački troškovi, a drugo su zahvatanje države, visina akcize i PDV-a, rekao je Radosavljević.

„U Evropi je najčešće trend da je akciza visoka, pa ako uporedite cene bez akciza u regionu možete da vidite da Srbija nije na tako visokom nivou“, kaže Radosavljević.

Ističe da će cena nafta u ovom trenutku ostati na sličnom nivou u narednih godinu-dve, zato što je proizvodnja veća od potrošnje, a Iran dodatno upumpava velike količine nafte na svetsko tržište, tako da će cena biti oko 50 dolara za barel.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.