Vesti iz zemlje

19.04.2023. 15:27

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Građevinskoj direkciji Srbije i mađarskim firmama 14 miliona evra za Nacionalni stadion

Foto: Pixabay

Ministarstvo finansija dodelilo je grupi ponuđača iz Srbije i Mađarske ugovor vredan 1,65 milijardi dinara (oko 14 miliona evra) za poslove upravljanja projektom, stručnog nadzora i rukovodioca izgradnje na Nacionalnom fudbalskom stadionu u Surčinu u narednih pet godina. 

Grupu kojoj je dodeljen ugovor čine Građevinska direkcija Srbije, mađarske kompanije UTIBER Közúti Beruházó i VIKÖTI Mérnök Iroda Kft, kao i firma Project Biro Utiber koja ima sedište u Novom Sadu (a u vlasništvu je kompanije UTIBER Közúti Beruházó), vidi se u obaveštenju o dodeli ugovora koji je objavljen na Portalu javnih nabavki. Te firme su bile jedine koje su podnele ponudu.

Predmet ove javne nabavke, koja je objavljena 15. februra, bila je integralna usluga upravljanja projektom, vršenja stručnog nadzora i posla rukovodioca izgradnje (inženjer po FIDIC-u) na izgradnji Nacionalnog fudbalskog stadiona.

Tražene usluge vršiće se sve do stavljanja u funkciju, odnosno do dobijanja svih propisanih dozvola po okončanju radova na izgradnji Nacionalnog fudbalskog stadiona.

Ugovoreni rok za izvršenje usluga je pet godina uz mogućnost produženja roka.

U okviru grupe poslova „upravljanja projektom“ izabrane firme će se između ostalog, baviti poslovima upravljanja vremenom, troškovima, kvalitetom, resursima, nabavakama, dok će kao u okviru nadzora izvršavati obaveze koje se odnose na pružanje usluga stručnog nadzora u skladu sa odredbama Zakona o planiranju i izgradnji.

Građevinskoj direkciji Srbije i Institutu za puteve je sredinom jula 2022. dodeljen ugovor za upravljanje projektom i vršenje stručnog nadzora na izgradnji linijske infrastrukture za potrebe izgradnje Nacionalnog fudbalskog stadiona u Surčinu.

Građevinska direkcija i Institut su izabrani na tenderu koje je tada oglasilo  Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Oni su ponudili da upravljanje i nadzor nad izgradnjom linijske infrastrukture, posao koji će trajati više godina, odrade za 805 miliona dinara (bez PDV-a). 

Planirana izgradnja Nacionalnog stadiona samo u 2023. godini koštaće oko 65 miliona evra, a da poreskim obveznicima nije javno pokazana njegova ekonomska isplativost, naveo je Fiskalni savet početkom decembra u oceni predloga budžeta za 2023. godinu. 

Vlada bi, prema oceni Fiskalnog saveta, trebalo da obrazloži zašto je odlučila da baš u Naciolani stadion uloži novac, a ne, na primer, u pojačanu izgradnju komunalne infrastrukture za koju se i u 2023. godini (i pored planiranog povećanja), planiraju nedovoljna sredstva.

Vlada utvrdila plan za Nacionalni stadion i kompleks „EXPO 2027“

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Umesto ovog stadiona kapaciteta 55 000 mesta trebalo je izgraditi 2 po 40 000 i da budu u vlasnistvu grada Beograda. Na njima bi igrali CZ i Partizan, a Beograd bi bio odgovoran za organizaciju meceva, drugim recima drzava.. Na ovaj nacin bi veciti bili oslobodjeni velikih troskova, ali bi placali koriscene, a grad bi stadione mogao da koristi visenamenski..Oni bi bili locirani na teritoriji Medakovica, i Zemuna na primer, a sadasnji prostori vecitih bi bili prodati strancima za preko 4 milijarde evra, jer imaju lukrativnu lokaciju… Stadioni bi bili sagradjeni za 1,5 milijardi evra novca od prodaje sadasnjih a za preostalih 2,5 milijarde evra izgradili bi se hoteli koji Beigradu nedostaju, njih 25 po ceni od 100 miliona evra za hotel…Ovako sirokom rukom drzave prave se troskovi a provizija i ostalo slivaju se u dzep mocnika i mafije…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.