Srbija

16.06.2016. 15:36

Fonet

Autor: Nova Ekonomija

Nikolić: Sve će procvetati posle ove posete druga Si Đinpinga

Srbija

16.06.2016. 15:36

Na Srbiji ostaje da se predstavi Kini bolje nego do sada, jer se ona Srbiji odavno predstavila u najboljem svetlu, a posebno odlukom da Srbija bude mesto odakle Kina kreće u Evropu, izjavio je predsednik Republike Tomislav Nikolić i dodao da su dve strane pripremile za potpisivanje 24 sporazuma.

„Posle toliko godina kineski predsednik dolazi u Srbiju – to vam je kao kad posle duge zime dolazi proleće. Sve će da procveta posle ove posete druga Si Đinpinga“, ocenio je Nikolić u intervjuu kineskom državnom radiju.

On je rekao da je optimista u tom pogledu zato što se vrlo dobro zna da ono što se dogovori pred kineskim predsednikom više niko u toj državi ne sme da na neki način zaustavi ili spreči da se realizuje.

Nikolić je precizirao da je Srbija sa kineskom stranom do sada pripremila potpisivanje 24 sporazuma, što se do sada nikad nije desilo prilikom posete nekog predsednika neke zemlje, i to ne samo međudržavna, nego i o investicijama.

„Ništa ne počinje ovom posetom, ali sve se širi do neviđenih razmera, i nama već zavide mnoge druge države. Imam pozive od predsednika nekoliko država koji pitaju mogu li da dođu za vreme posete Si Đinpinga, da na neki način organizuju neki sastanak sa predsednikom Kine“, naveo je on.

Nikolić je dodao da je Kina za mnoge iznenađenje, ali da za njega nije, jer je, još u vreme bivše Jugoslavije, čitajući mnogo o Kinezima, znao da jednog dana ta zemlja mora da „eksplodira“ i obezbedi svom narodu mnogo bolji život, „pošto on to zaslužuje“.

To se sada desilo, i to je za Evropu i čitav svet, posebno za zapadnu civilizaciju iznenađenje na koje nisu bili spremni, konstatovao je on.

Govoreći o investicijama iz Kine, Nikolić je naglasio da, samo, ako dve strane budu potpuno otvorene jedna prema drugoj, kineski partneri više nikad neće izaći iz Srbije.

On je ponovio da Srbija iskreno želi da bude član Evropske unije, ali ukazao i da ona, istovremeno, ima mnogo svojih prijatelja koje „ni na koji način ne želi ne samo da ostavi, nego ni da ih ožalosti“.

Šta bismo mi postigli da smo uveli sankcije Rusiji, šta te naše sankcije predstavljaju za Rusiju – ništa? Samo bi ožalostili Rusiju, sebe bi stavili na stub srama, jer je naš veliki oslonac u spoljnoj politici takođe i Rusija, rekao je Nikolić.

On je zapitao i šta bi Srbija učinila ako bi dobila bilo kakav „prekor“ u vezi sa Kinom.

Briselska administracija i neke države u Evropi koje bi možda želele da vide slabiju Kinu nego što jeste, nisu još spremne da to otvoreno kažu, zato što Kina ni na koji način ne vređa ni svetski poredak, ni međunarodno pravo, zaključio je Nikolić.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.