Srbija

18.06.2016. 09:56

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Nikolić poklonio Si Đinpingu sliku njegovog oca, danas mu daje orden

Srbija

18.06.2016. 09:56

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić priredio je privatnu večeru u čast predsednika Kine Si Đinpinga i tom prilikom mu uručio do sada neobjavljenu fotografiju njegovog oca Si Džongsuna, snimljenu 1986. godine, kada je Si Džongsun predvodio delegaciju Komunističke partije Kine na 13. kongresu Saveza komunista Jugoslavije.

U posveti predsednik Nikolić je napisao: „Znam da ste na svog oca ponosni i da tugujete za njim, kao i ja za svojim. I on bi danas bio ponosan na Vas“.

Predsednik Kine Si Đinping, koji boravi u poseti Srbiji, razgovaraće sa najvišim srpskim zvaničnicima, predsednikom Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom Vučićem i predsednicom parlamenta Majom Gojković.

Danas, drugog dana posete, predsedniku Kine  uručen je i Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici.

Predsednik Kine Si Đinping doputovao je u Beograd, a tokom trodnevnog boravka posetiće i Železaru u Smederevu.

Predsednik Kine izjavio je da je „tradicionalno prijateljstvo Kine i Srbije kao i njihovih naroda izdržalo istorijska iskušenja“ i izrazio uverenje da će njegovom posetom „biti otvorena nova stranica istorije u razvoju odnosa dve zemlje“.

Prethodno je u petak, 17. juna, Si Đinping sa predsednikom Srbije položio kamen-temeljac za izgradnju Kineskog kulturnog centra u Beogradu, otkrio spomenik kineskom filozofu Konfučiju, kao i table novoimenovane Konfučijeve ulice i Trga prijateljstva Srbije i Kine. Dvojica predsednika položili su i cveće na spomenik službenicima ambasade Kine poginulim u NATO bombardovanju 1999, a posle podne su prošetali Kalemegdanom.

U nedelju će predsednici Nikolić i Si posetiti Železaru Smederevo koju je nedavno kupila kineska kompanija Hestil, gde će im domaćin biti premijer Aleksandar Vučić.

Ovo je prva poseta predsednika Kine Srbiji nakon više od tri decenije, a mediji je i domaći zvaničnici nazivaju i istorijskom jer će u naredna tri dana biti potpisano više od 20 bilateralnih sporazuma.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.