Srbija

21.06.2016. 15:10

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Džejms Ruf: Plate i penzije se ne mogu povećavati

Srbija

21.06.2016. 15:10

Plate i penzije u 2016. godini u Srbiji treba da ostanu na trenutnom nivou, izjavio je danas šef misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Džejms Ruf.

„Trenutno ne projektujemo povećanje zarada“, rekao je Ruf na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, naglasivši da će se o toj temi razgovarati krajem godine kada Misija MMF-a bude došla da razgovara o budžetu za 2017. godinu. 

On je dodao da je važno da se prvo postigne viši privredni rast koji će omogućiti veće prihode i da se ne požuruje previše i odobravaju velika povećanja. 

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović kazao je da je potrebno da svako povećanje bude usklađeno sa novim kriterijumima i da se postepeno eliminišu razlike koje postoje. 

Ruf je, takođe, kazao da se tokom posete Misije MMF-a Srbiji dosta razgovaralo o sektoru električne energije i potrebi da se restrukturira Elektroprivreda Srbije. 

Odgovarajući na pitanje šta će biti sa cenom struje, on je kazao da to pitanje treba da se reši u razgovorima Vlade Srbije i Svetske banke, jer je ta finansijska institucija stručna za tu oblast.

„Ljudi treba da se naviknu na regulisane cene iz godine u godinu i to je praksa u svetu“, rekao je Ruf.

Stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Deheng Kim kazao je da je cena struje samo jedan od elemenata poslovanja EPS-a i da bi trebalo veću pažnju posvetiti poslovanju tog javnog preduzeća. 

„Kada EPS želi da poveća investicije bez ikakvih ušteda u radu, to znači da neko drugi mora to da plati“, rekao je Deheng Kim. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.