Srbija

22.06.2016. 12:42

Politika

Autor: Nova Ekonomija

‘Železara Smederevo’ od 1. jula postaje ‘Hesteel Serbia iron and steel’

Srbija

22.06.2016. 12:42

Od 1. jula Kinezi zvanično ulaze u posed kompletne imovine koju su dobili na osnovu kupoprodajnog ugovora potpisanog 18. aprila u Smederevu. Nova kineska firma koja će zameniti privredno društvo Železara Smederevo zove se „Hesteel Serbia iron and steel“.

Zvanično je registrovana u Srbiji 14. juna, pet dana pred posetu kineskog predsednika Si Đinpinga i skoro dva meseca nakon potpisivanja ugovora sa „Hesteel“-om. Sedište firme je u Beogradu, na adresi Majke Jevrosime broj 23. Registrovana je za proizvodnju sirovog gvožđa, čelika i ferolegura.

Zanimljivo je da je njen osnivač sa 100% kapitala i jedini član društva, privatna kompanija „New silkroad (Hong Kong) Holding co. Limited“, registrovana 26. maja ove godine u Hong Kongu.

Upisani kapital kompanije je novčani i iznosi 24.674.200 dinara, dok imovina „Železare“ još nije upisana u APR. Organi upravljanja ovom firmom su Skupština i petorica direktora iz Kine koji zajednički vode poslove u Srbiji. To su, ujedno i zakonski zastupnici firme – Wang Lanyu, Li Yidong, Liu Jian, Song Sihai, Yang Guiqinq.

Prema osnivačkom aktu kompanije, njih imenuje i razrešava Skupština društva. Inače, Hong Kong ima teritorijalni princip oporezivanja. Oporezuje se samo profit ostvaren u Hong Kongu. Profit ostvaren bilo gde drugde ne podleže hongkonškom porezu na profit. Zbog toga, ako kompanija iz Hong Konga trguje ili posluje van Hong Konga, neće plaćati porez. Kompanije u Hong Kongu koje tamo ostvaruju prihod trenutno plaćaju 16% poreza na profit.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. VJEROVATNO KLEUT ZIVI U JEDNOJ STVARNOSTI, A OSTAI LJUDI U DRUGOJ . PA ZAR PREDSJEDNIK NIJE POTVRDIO SVOJU POTVRDU NA NEKI DAN ODRZANIM IZBORIMA MALTENE PLEBISCITARNO. ZNACI SVE STO RADI, SVE JE U INTERESU DRAGOG MU NARODA. PROBLEM JE U KLEUTU.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.