Srbija

22.06.2016. 16:20

Dnevnik

Autor: Nova Ekonomija

Evropska unija će možda zabraniti kancerogeni herbicid u poljoprivredi

Srbija

22.06.2016. 16:20

Evropa bi uskoro mogla da zabrani upotrebu glifosata u poljoprivredi, a to bi značilo i proterivanje totalnih herbicida s njiva, ali posredno i udar na GMO i multinacionalnu kompaniju „Monsanto“ koja je glifosate i lansirala na svetsko tržište.

Naime, krajem juna ističe dozvola za korišćenje glifosata. To bi moglo da znači da, posle prelaznog perioda, ovaj herbicid za suzbijanje korova više neće biti prskan po njivama u Evropskoj uniji.

U odboru 28 država EU još nije formirana kvalifikovana većina za odobrenje daljeg korišćenja glifosata. Strahuje se da taj pesticid ugrožava ljudsko zdravlje. Međunarodna agencija za istraživanje kancera (IARC) ga je prošle godine svrstala u otrovne materije, a i izveštaji lekara podstiču skepsu. Evropska agencija za bezbednost životnih namirnica (EFSA) smatra da glifosat, ako se koristi prema uputstvu, ne predstavlja opasnost po zdravlje.

Kada bi glifosat bio zabranjen, farmeri bi opet morali da uklanjaju korov mehanički – kao što se to radilo pre nekoliko decenija.

Profesor novosadskog Poljoprivrednog fakulteta dr Stevan Maširević kaže da glifosat kod nas koristi više od polovine poljoprivrednika, jer je veoma efikasan za suzbijanje korova u svim usevima. On dodaje da bi zabrana glifosata imala ekonomske posledice po poljoprivredu jer bi poskupela proizvodnju, dok bi s druge strane ekološke posledice bile pozitivne.

Zabrana glifosata, čija je godišnja procenjena prodaja u svetu oko 6 milijardi dolara, biće od posebnog interesa za „Monsanto“, kompaniju koja ga je iznela na tržište pod zaštitnim znakom „round up“ sedamdesetih godina. Upravo je ovaj „round up“ pratilac GM soje, jer je ona baš genetski i modifikovana da bi bila genetski otporna na ovaj totalni herbicid.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.