Srbija

23.06.2016. 10:47

Danas

Autor: Nova Ekonomija

Ditman: Apsurdne su optužbe da Delegacija EU podstiče proteste u Srbiji

Srbija

23.06.2016. 10:47

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman izjavio je da su odnosi Srbije i Evropske unije dobri i da nema pogoršanja u tim odnosima, i odlučno odbacio nedavne optužbe izrečene na račun EU i naročito Delegacije EU u Srbiji.

„Te optužbe su apsurdne“, rekao je Ditman povodom medijskih napisa da Delegacija EU u Srbiji podstiče proteste protiv smena u RTV i u Savamali.

Upitan kako gleda na proteste u Savamali, Ditman je rekao da je važno što je vlada Srbije rekla da podržava istragu nadležnih u rasvetljavanju događaja u Savamali.

„Načelno važi: Ukoliko ima sumnje u zakonitost postupaka i privatnih lica i državnih institucija, neophodno je da nadležne institucije vode istragu… Što se građanskih protesta tiče, mirne demonstracije su normalna pojava u građanskoj demokratiji“, rekao je Ditman.

On je dodao da je Delegacija EU zvanični predstavnik EU u Srbiji i da snažno podržava reformski kurs Srbije na putu ka EU.

Ditman je rekao da ima redovne kontakte sa srpskim zvaničnicima, sa predstavnicima Vlade i premijerom Aleksandrom Vučićem.

„Mislim da su ovi kontakti konstruktivni i otvoreni. Ne želim da iznosim detalje. Naravno imam, pored toga, veliki broj drugih kontakata, na primer sa poslanicima, opozicionim političarima, predstavnicima medija ili sa nevladinim organizacijama“, kazao je Ditman.

Komentarišući formiranje nove srpske vlade Ditman je naveo da je reč o unutrašnjem pitanju.

„Mandatar za premijera Vučić kao predstavnik liste koja je osvojila ubedljivo najviše glasova, dobio je mandat za to. Stoga ne bih da to komentarišem. Nadam se, međutim, da će nova vlada biti formirana što pre, kako bismo nastavili zajednički, sa novom vladom, da radimo na brojnim pitanjima u reformskom procesu Srbije“, kazao je Ditman.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.