Srbija

24.06.2016. 11:01

Autor: Nova Ekonomija

Liht: Izlazak Britanije iz EU neće pokolebati put Srbije u EU

Srbija

24.06.2016. 11:01

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije mogao bi da poveća evroskepticizam u Srbiji, ali ne i da pokoleba Srbiju na putu ka EU, ocenjuje predsednica Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht. 

Liht je za Tanjug uoči ishoda referenduma ocenila da ovakav ishod, odnosno izlazak Britanije iz EU, znači „ogromne potrese, pre svega u toj zemlji“, ne veruje da će Evropska unija početi da se „para“, kao što mnogi koji je ne vole priželjkuju.

Ovo je, svakako, početak perioda velikog preispitivanja.

Navodeći da je u ovom trenutku teško reći kakve će posledice odluka na britanskom referendumu imati po Srbiju i druge zemlje koje žele članstvo u EU, Liht kaže da bi izlazak u određenoj meri mogao da poveća broj evroskeptika.

Međutim, dodaje da je važno da i dalje oko dve trećine građana naše zemlje smatra da su reforme evropskog tipa potrebne. 

„To je zato što su razumeli da u tom procesu približavanja EU mi jačamo pre svega svoju državu, pa samim tim i institucije te države i jačamo društvo. Ne verujem da će se to promeniti izlaskom Velike Britanije iz Unije“, kaže Liht.

Navodi da je čak i zatečena zrelošću stanovništva, koje kontinuirano veruje da je to put kojim treba ići, jer žele da Srbija postane ozbiljna, odgovorna i jaka država zasnovana na vladavini prava i jakim institucijama.

Liht navodi da je EU, iako ima mnoge mane, model o kome se može samo sanjati u pojedinim delovima sveta, poput Afrike, Azije, Latinske Amerike.

„To je san, koji nije savršen, ali je najbolja integracija koja je ikada postignuta u istoriji ljudskog roda“, kaže Liht

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Bar nešto za pohvalu, ovaj potez svakako jeste.
    . A zašto niko ne istraži kako je to u inostranstvu? Uvek moramo mi da otkrivamo toplu vodu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.