Vesti iz sveta

11.05.2023. 15:30

HRT

Autor: Nova ekonomija

Građani Opatije se bore protiv betonizacije

Foto: Pixabay

Opatija

Na području Opatije, poznate turističke destinacije u Istri, otvoreno je na desetine gradilišta koja prete da unište životnu sredinu tog turističkog područja.

Kako je prenela Hrvatska radio-televizije (HRT), iako je 2021. izmenjena prostorno-planska dokumentacija, u međuvremenu je stiglo 250 dopunjenih zahteva investitora.

Grad nema ovlašćenje da sprečiti betonizaciju pa je pozvao državne službe da podrže njihovu borbu protiv devastacije.

Mnogo je velikih gradilišta u Opatiji, a jednim od njih u manje od godinu dana devastirana je zelena oaza u kojoj su meštani brali špargle, a turisti uživali u šetnji i pogledu.

„Najgore od svega je cesta koju su presekli na pola i betonski deo pomakli u privatni teren, a reč je o jedinom prilazu kućama“, kaže Opatijac Nikola Turina.

Kako se objašnjava, to su mogućile nedorečene i nejasne zakonske odredbe kao i nedovoljna prisutnost inspekcija, što dodatno ohrabruje pojedine investitore pa su ovakvi prizori uobičajeni, tvrde u gradskoj upravi Opatije.

Na Zlatiboru se ne odustaje od izgradnje višespratnica

Uprkos moratorijumu na grube građevinske radove od 1. juna do 15. septembra, Opatiju ni ove turističke sezone buka unutrašnjih građevinskih radova neće zaobići.

„Zamislite kako je čoveku koji ima apartmane, kako da on objasni gostima da treba proći 24 sata da na snagu stupi rešenje ili zabrana. Ono što tražimo celo vreme, ako nema dovoljno inspektora dajte nam ovlašćenje da nešto konkretno poduzmemo“, rekao je Filip Vlah, načelnik komunalne službe Grada Opatije.

U toj lokalnoj upravi apeluju na državne inspekcije da se više angažuju u zaustavljanju neželjenih pojava. Od Vlade traže i izmjenu zakonske regulative kojom bi jedinicama lokalne samouprave omogućila aktivniju ulogu u borbi protiv apartmanizacije.

Opatija je zato odlučila pokrenuti novi postupak izmene prostorno-planske dokumentacije kako bi se smanjilo područje gradnje i kako bi se ona onemogućila tamo gde nema odgovarajuće infrastrukture.

Definisaće se i prihvatljiva arhitektonska rešenja za grad koji se naziva i kolevkom turizma u Hrvatskoj.

Da li je gradovima mesto na planinama?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.