Vesti iz zemlje

23.05.2023. 15:20

Nova ekonomija

Autor: Čedomir Savković

NIS državi poklonio 60 miliona evra

Foto: Nova ekonomija/Katarina Baletić

Benzinska pumpa u Srbiji

Ministar finansija Siniša Mali, saopštio je da je potpisan Ugovor o donaciji sa „NIS a.d. Novi Sad“, odnosno Naftnom industrijom Srbije, prema kom će ta kompanija državi  obezbediti 60 miliona evra za projekte iz oblasti obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite.

„Zahvalni smo kompaniji NIS što je pokazala društvenu odgovornost i što je odlučila da donira novac za projekte od kojih će korist imati svi građani Srbije“, napisao je Mali na svom Instagram nalogu.

Nova ekonomija je juče prenela list Danas, čiji neimenovani izvor je „najavio“ da NIS neće isplatiti adekvatnu dividendu malim akcionarima, jer su predstavnici države zahtevali od NIS-a da 60 miliona evra dobiti uplati u državni budžet.

Iako je energetska kompanija prošle godine ostvarila rekordan profit, izvor blizak malim akcionarima kazao je da će desetine miliona evra zaobići deoničare na svom putu do „državne kase“.

„Za ruske partnere je to bilo neprihvatljivo, pa je zbog toga tražena suma spuštena na 200 miliona evra što je takođe bilo neprihvatljivo za rusku stranu. Napokon, 24. aprila održan je sastanak na najvišem nivou, na kome su, između ostalih, sa jedne stane prisustvovali Aleksandar Djukov, generalni direktor Gasprromnjefta i Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, a sa druge predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar finansija Siniša Mali, i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović. Na tom sastanku je, na predlog predsednika Vučića dogovorena dodatna pomoć NIS-a budžetu Srbije u iznosu od 60 miliona evra. Gaspromnjeft je pristao da pokrene inicijativu za realizaciju za isplatu te sume“, preneo je Danas.

Kompanija NIS je u većinskom vlasništvu ruskog državnog giganta Gaspromnjefta, država Srbija poseduje 30 odsto akcija, dok mali akcionari (radnici, bivši zaposleni, preduzeća, fondovi) kontrolišu oko 14 odsto akcija.

Danas: NIS i država „zaobišli“ male akcionare, uprkos rekordnom profitu

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.