Vesti iz zemlje

22.05.2023. 10:25

Danas online

Autor: Nova ekonomija

Danas: NIS i država „zaobišli“ male akcionare, uprkos rekordnom profitu

Rekordna zarada NIS-a zabeležena je prošle, 2022. godine...

Nova ekonomija

Naftna industrija Srbij (NIS) i država izbegli su da malim akcionarima proslede prošlogodišnju dobit tog preduzeća. Predstavnici države, uključujući i predsednika Aleksandra Vučića, zahtevali su od te kompanije da 60 miliona evra profita uplate u državni budžet, preko dividende, piše Danas.

Nakon rekordno unosne prošle godine, u kojoj je zabeležen profit od 93,45 milijarde dinara (nešto manje od 800 miliona evra), mali akcionari NIS-a nadali su se i većoj dividendi (delu profita koji akcionar naplaćuje na osnovu udela u vlasništvu, a čiju visinu određuje skupština akcionara ili odbor preduzeća u zavisnosti od rezultata preduzeća i u skladu sa pravilima akcionarskog društva).

Kompanija NIS je u većinskom vlasništvu ruskog državnog giganta Gaspromnjefta, država Srbija poseduje 30 odsto akcija, dok mali akcionari (radnici, bivši zaposleni, preduzeća, fondovi) kontrolišu oko 14 odsto akcija.

Međutim, dodatnog novca za njih ipak neće biti, dok će uvećan prihod, na zaobilazan način, završiti u budžetu Srbije, kaže za Danas izvor blizak malim akcionarima.

U NIS-u potvrđuju da će država dobiti dodatni novac, ali ne u obliku dividende, već kao „podršku NIS-a projektima Vlade Srbije“.

„NIS ima dugoročnu strategiju podele dividende i to u iznosu od 25 odsto od profita svake poslovne godine. S obzirom da je u 2022. napravljen rekordan profit, akcionari po tom osnovu mogu da se nadaju iznosu od 121,79 dinara po akciji. Država bi u ovom slučaju od dividende prihodovala 50,51 milion evra, i kroz poreze na dividendu još oko 30 miliona evra, što ukupno iznosi oko 80 miliona evra“, objašnjava neimenovani sagovornik Danasa.

Zašto nisu podeljene besplatne akcije EPS-a?

On dodaje da je međutim, država preko svojih članova u Upravnom odboru kompanije zahtevala da NIS za pomoć budžetu dodeli još 250 miliona evra mimo dividende.

„Za ruske partnere je to bilo neprihvatljivo, pa je zbog toga tražena suma spuštena na 200 miliona evra što je takođe bilo neprihvatljivo za rusku stranu“, dodaje se u tekstu.

Kako se podseća, 24. aprila održan je sastanak na najvišem nivou, na kome su, između ostalih, sa jedne stane prisustvovali Aleksandar Djukov, generalni direktor Gasppromnjefta i Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, a sa druge predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar finansija Siniša Mali, i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Na tom sastanku je, na predlog predsednika Vučića dogovorena dodatna pomoć NIS-a budžetu Srbije u iznosu od 60 miliona evra.

Gaspromnjeft je pristao da pokrene inicijativu za realizaciju za isplatu te sume, navodi sagovornik Danasa, i dodaje da su 17. maja nadležni u NIS-u saopštili da je ta kompanija sa 60 miliona evra podržala projekte Vlade Srbije u obrazovanju, socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti.

„Mali akcionari nemaju ništa protiv toga što NIS pomaže projekte Vlade u oblasti obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite“, navodi Danasov izvor.

S druge strane, oni smatraju da je način na koji su Vladi dodeljena dodatna sredstva, iz profita kompanije koji je prošle godine bio rekordan,“ neadekvatan, potpuno netransparentan i diskriminatoran prema interesima malih akcionara“.

„Naime, jedini ispravan i odgovoran način dodele dodatnih sredstava za budžet Srbije od strane NIS-a bio bi taj da se ta suma isplati kroz dupliranje iznosa dividende koja pripada državi Srbiji“, dodaje sagovornik u tekstu.

On dodaje da po osnovu ostvarenog profita u prošloj godini malim akcionarima pripada ukupno 23,5 miliona evra što znači da bi oni da je dividenda duplirana inkasirali 47 miliona evra.

Sa druge strane, u Naftnoj industriji Srbije kažu za Danas da je odbor direktora NIS-a odobrio na svojoj sednici održanoj 5. maja 2023. godine 60 miliona evra za podršku projektima Vladi Srbije iz oblasti obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite, ekologije, kulture u sporta koji su od značaja, kako za lokalne zajednice u kojima kompanija posluje, tako i za građane Srbije.

„Sredstva opredeljena za navedenu svrhu ne predstavljaju dividendu niti će iznos biti opredeljen na redovnoj godišnjoj Skupštini akcionara koja će se održati do kraja juna 2023. godine“, navodi se u dopisu NIS-a.

Dalje se navodi da je, kada je reč o dividendama, politika NIS-a u usvojena odlukom Skupštine akcionara na četvrtoj redovnoj sednici održanoj 25. juna 2012. godine i zasnovana je na „izbalansiranom pristupu“.

NIS podseća da redovno isplaćuje dividende od 2012. godine i od tada je na ime dividende akcionarima isplaćeno više od 65 milijardi dinara.

NIS dogodine planira investicije od blizu 50 milijardi, proizvodnju i prodaju struje

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.