Srbija

25.04.2023. 09:58

N1

Autor: Nova ekonomija

Zašto nisu podeljene besplatne akcije EPS-a?

Zastave EPS i Republike Srbije Foto: Nova ekonomija

Foto: Nova ekonomija

Srbija

25.04.2023. 09:58

Zakon o pravu na besplatne akcije predviđa podelu 15 odsto od ukupnog broja deonica Elektro-privrede Srbije (EPS), Naftne industrije Srbije (NIS), Aerodroma „Nikola Tesla“ i Telekoma Srbije svim građanima koji na to imaju pravo. S obzirom na to da se EPS u procesu transformacije pozvao i na taj zakon, postavlja se pitanje da li je trebalo da i građani dobiju 15 odsto akcija EPS, kao što se navodi ovim propisom.

Građani su po osnovu Zakona o pravu na besplatne akcije postali deoničari NIS-a, Aerodroma i Telekoma, ali je kod EPS-a, koji je nedavno postao akcionarsko društvo, taj „korak“, barem za sada izostao, prenosi N1.

Sto odsto akcija EPS-a inače je upisano na jedinog vlasnika, Republiku Srbiju.

EPS, doduše, nije listiran na berzi (osnivač navodi da je reč o „zatvorenom AD“ iako je podela na zatvorena i otvorena akcionarska društva napuštena u Zakonu o privrednim društvima još u februaru 2012. godine), ali nije ni Telekom, čije akcije su građanima podeljene u maju 2012. godine.

EPS i zvanično postao akcionarsko društvo

Ministarstvo rudarstva i energetike nije odgovorilo na pitanje N1 iz kog razloga je izostala dodela 15 odsto akcija EPS građanima.

Više ekonomista sa kojima smo razgovarali istaklo je da je ovde reč o pravnom pitanju.

Profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić kaže da je pitanje podele besplatnih akcija građanima „preuranjeno“.

„Treba ipak sačekati malo, pa videti kako će se razvijati situacija. Nije kasno da do podele besplatnih akcija dođe, ako vlasnik tako odluči. EPS nije otvoreno akcionarsko društvo, ne kotira se na berzi. Preuranjeno je još govoriti o ovome“, smatra Grubišić.

Berzanski stručnjak Nenad Gujaničić, međutim, ističe da ovo nije prvi put da se ignoriše važeći regulatorni okvir.

„To samo po sebi govori o nestabilnosti ovdašnjeg privrednog ambijenta, pa na kraju donosioci ekonomskih politika moraju da pribegavaju netržišnim prečicama poput subvencija kako bi privukli investitore. Nažalost, ovakva ekonomska politika je prilično pogubna na duže staze s obzirom da nije održiva i dovodi do narušavanje jednakosti tržišnih učesnika“.

EPS bi, kako dodaje, teorijski trebalo da predstavlja najvredniju kompaniju u ovom paketu gde bi prema zakonu građanima trebalo da pripadne 15 odsto kapitala, a bivšim i sadašnjim zaposlenima blizu toliko u skladu sa njihovim godinama staža.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.