Srbija

05.04.2023. 10:38

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

EPS postaje akcionarsko društvo, usvojen novi Statut

Zastave EPS i Republike Srbije Foto: Nova ekonomija

Foto: Nova ekonomija

Srbija

05.04.2023. 10:38

Nadzorni odbor Elektro-privrede Srbije usvojio je novi Statut, čime su se stekli uslovi da se to preduzeće transformiše iz Javnog preduzeća u Akcionarsko društvo zatvorenog tipa, u stoprocentnom vlasništvu države.

„Usvajanje Statuta predstavlja sprovođenje Odluke Vlade Srbije i prvi je korak ka reformi EPS-a kojom će se upravljački organi profesionalizovati, a profesionalno rukovodstvo dovesti do efikasnijeg poslovanja i učiniti EPS regionalnim energetskim gigantom“, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Pre usvajanja Statuta od strane Nadzornog odbora EPS-a, Ministarstvo rudarstva i energetike i Vlada Srbije, kako se tvrdi, izvršili su konsultacije sa sindikatima.

Nakon pažljivog razmatranja svih sugestija u Statutu je definisano da jedan član Nadzornog odbora bude predstavnik zaposlenih, čime se dodatno štite prava radnika, dodaje se u saopštenj

U Statutu je naglašeno da osim pretežne i ostalih delatnosti, Društvo obavlja i delatnost „Trgovina električnom energijom“ i da nastavlja da vrši javno snabdevanje strujom u skladu sa izdatom licencom Agencije za energetiku iz 2016. godine i zakonom kojim se uređuje energetika.

Statut predviđa da Osnivač, Vlada Srbije, imenuje Skupštinu Društva. S obzirom da je Osnivač jedini akcionar, Skupština je jednočlana i ona imenuje Nadzorni odbor na koji prenosi najveći deo nadležnosti.

Nadzorni odbor (NO) ima sedam članova od kojih je jedan predsednik, a jedan predstavnik zaposlenih. NO određuje strategiju i poslovne ciljeve društva i odgovoran je za njihovo ostvarivanje.

NO imenuje sedam članova Izvršnog odbora, odnosno izvršne direktore od kojih je jedan generalni direktor. Izvršni direktori između ostalog organizuju i rukovode procesom rada, prate sprovođenje planova, daju naloge i smernice i odgovaraju za sprovođenje odluka, kvalitet, obim i rezultate rada organizacionog dela kojim rukovode.

Promena pravne forme će doneti efikasnije upravljanje, nema otuđenja imovine, niti otpuštanja radnika, a EPS će nastaviti da bude i snabdevač i trgovac električnom energijom. tvrdi ministarstvo

Sindikati optužuju da se sprema privatizacija EPS-a, ministarstvo demantuje

„Profesionalizacija EPS-a treba da omogući ubrzanu realizaciju velikog broja projekata koji treba da ojačaju proizvodnju električne energije“, poručila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Istovremeno, transformacija EPS-a je i prvi korak reforme naših energetskih preduzeća. Cilj Vlade RS je jačanje našeg energetskog sektora, uvođenje profesionalnog menadžmenta, poboljšanje upravljanja i unapređenje poslovanja energetskih preduzeća u vlasništvu države. Zahvaljujem se svima na konstruktivnom dijalogu.

EPS se u decembru 2021. godine našao u ozbiljnim problemima zbog lošeg upravljanja, što se poklopilo sa panevropskomenergetskom krizom.

Preduzeće je od tada pa sve do nedavno moralo da uvozi struju, umesto da je izvozi, a dugovi tog preduzeća narasli su za 50 odsto.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.