Srbija

27.12.2022. 13:09

Autor: Katarina Baletić

NIS dogodine planira investicije od blizu 50 milijardi, proizvodnju i prodaju struje

Logo NIS-a - buducnost na delu Foto: Nova ekonomija

Srbija

27.12.2022. 13:09

NIS naredne godine planira da uloži 49,1 milijardu dinara (oko 481 milion evra), piše u saopštenju odbora direktora povodom usvojenog biznis plana za 2023. godinu. Najviše novca biće izvodjeno za istraživanja i proizvodnju nafte i gasa. NIS će u Srbiji nastaviti da radi na razvoju naftnih i gasnih polja u Srbiji, a ulagaće se i u dalji razvoj proizvodnje i trgovine strujom.

Planirana je realizacija projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije, a pre svega solarnih elektrana na lokacijama kompanije.

Takođe, radiće se na razvijanju novih izvora prihoda iz gasa, kao i na razvoju projekta proizvodnje vodonika.

NIS grupa je od januara do septembra 2022. godine imala neto dobit od 69,4 milijarde dinara.

U tom periodu, u razvojne projekte kompanija je investirala 12,1 milijardu dinara, dok su obaveze po osnovu javnih prihoda iznosile 184,6 milijardi dinara.

U trećem kvartalu 2022. godine formiran je Blok Energetika DWS čiji je zadatak ubrzanje energetske tranzicije NIS-a, piše u izveštaju kompanije taj kvartal.

Navodi se da će osnovni fokus biti širenje obima posla u oblasti proizvodnje i trgovine strujom, solarnom energijom, kao i upravljanje energetskim resursima u NIS-u, uključujući Termoelektranu-toplanu (TE-TO) Pančevo i HIP Petrohemiju.

„Ova delatnost obuhvata proizvodnju električne i toplotne energije iz konvencionalnih i obnovljivih izvora, centralizovano upravljanje portfolijom prirodnog gasa za ceo NIS, proizvodnju i prodaju kompromitovanog prirodnog gasa, prodaju prirodnog gasa, trgovinu električnom energijom, razvoj i uvođenje strateških i važnih energetskih projekata, kao i razvoj i implementaciju projekata za povećanje energetske efikasnosti“, piše u kvartalnom izveštaju.

JANAF s NIS-om dogovorio dvogodišnji transport sirove nafte

NIS je u novembru saopštio da je TE-TO počeo sa proizvodnjom struje i da se celokupna proizvodnja isporučuje u domaći elektroenergetski sistem.

Planirano je da TE-TO Pančevo u toku 2023. godine isporuču oko 1.400 GWh struje, što je dovoljno za snabdevanje oko 300.000 prosečnih domaćinstava u Srbiji godišnje, saopšteno je tada iz NIS-a.

Dodaje se i da se proizvedena struje isporučuje Elektroprivredi Srbije (EPS).

Od 2013. godine na naftnim i gasnim poljima na osam lokacija u Srbiji NIS je pustio u rad male elektrane čija je maksimalna snaga 14,5 MWe.

Navodi se da je gas ranije bio iskorišćen za proizvodnju struje zbog velike količine ugljen-dioksida i azota i da nije mogao biti valorizovan zbog nepostojanja gasne infrastrukture. Proizvedena struja iz ovih izvora koristi se za potrebe NIS-a, ali i za prodaju na tržištu.

EPS traži da ne bude više javno preduzeće, čeka se Vlada

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.