Vesti iz zemlje

31.05.2023. 13:55

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Šapić: Do kraja juna aplikacija za novi sistem javnog prevoza

Nova ekonomija/Paola Felix Meza

Do kraja juna počeće da funkcioniše aplikacija za mobilne telefone za novi sistem javnog prevoza, putem koje će se i plaćati karta i dobijati informacija o poziciji vozila koje im je potrebno, izjavio je gradonačelnik Aleksandar Šapić za Beoinfo. Šapić je naveo da će aplikacijom moći da se plati karta i to ili putem kreditne kartice ili SMS-a, preneo je Beoinfo.

„Naplata karata SMS porukom funkcioniše od prvog dana, papirne karte trenutno mogu da se kupe samo u poslovnicama GSP-a, a do kraja leta biće dostupne na 80 odsto kioska na javnim stajalištima u gradu“, rekao je gradonačelnik Beograda.

Šapić je izjavio da bez obzira na to kada se mesečna karta kupi, ona važi narednih trideset dana.

Primera radi, ukoliko je karta kupljena 15. maja – važiće do 15. juna, odnosno neće biti vezana za kalendarski mesec.

To važi i za karte kupljene putem SMS-a, a za one kupljene preko firmi ostaje da važe za kalendarski mesec za koji su kupljene.

On je naveo da će prvi put posle dvanaest godina novac od naplate biti vraćen Gradu, što će omogućiti da se kupe nova vozila.

„Кonačno sav novac leže na račune Grada Beograda, a ne na račune privatnih firmi, kao što je to bio slučaj do sada, pa se time već u toku leta otvara mogućnost za pregovore u vezi sa nabavkom novih vozila. Ideja nam je da kupimo 500 autobusa i po sto tramvaja i trolejbusa. Ako to uspemo, u roku od dve do tri godine praktično ćemo obnoviti celokupni vozni park“, rekao je Šapić.

Šapić je podsetio da je grad podeljen na dve zone i da sada postoje četiri kategorije SMS karata: za 90 minuta, jedan, sedam i mesec dana.

Grad Beograd je prethodno jednostrano je raskinuo ugovor sa privatnom kompanijom Kentkart koja se godinama bavila naplatom karata u javnom prevozu.

Karte u prevozu u Beogradu će se u buduće kupovati sa SMS porukom sa posebnim tekstom, koji se šalje na broj 9011.

Naplata gradskog prevoza SMS-om: Nisu svima podeljene iste karte

 

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.