Vesti iz zemlje

07.06.2023. 13:21

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Staklara ulaže u novu peć oko 40 miliona evra, zadržava samo 380 radnika

Foto: Pixabay

Srpska fabrika stakla u Paraćinu najavila je da će u sanaciju centralne staklarske peći, koja je stradala u havariji krajem marta, uložiti više od 40 miliona evra, odnosno 4,6 milijardi dinara, navodi se u saopštenju kompanije.

Rukovodstvo je plan sanacije, čije je usvajanje bilo neophodno usled smanjene proizvodnje nakon oštećenja, predstavila na skupu radnika.

Početak montažnih radova za novu peć planiran je za prvi kvartal 2024. godine. 

Planom su predviđene sve neophodne aktivnosti kako bi Staklara u drugoj polovini 2024. godine mogla da pokrene investiciju u novu peć i kao rezultat toga ponovo poveća proizvodnju.

SRPSKA FABRIKA STAKLA U PARAĆINU IPAK NE IDE U STEČAJ

Kompanija će, kako se navodi u saopštenju, početi sa „programom razrešavanja viška radnika, po čijem završetku će u periodu do puštanja u rad nove peći zadržati oko 380 radnih mesta“, a očekuje se da će u drugoj polovini 2024. ponovo zapošljavati.

„Već je u toku realizacija svih potrebnih porudžbina i investicija za isporuku nove peći i očekuje se početak proizvodnje u novoj peći, postepeno povećanje proizvodnje na 280 tona mesečno i ponovno zapošljavanje“, piše u saopštenju kompanije Srpska fabrika stakla Paraćin.

U međuvremenu, kompanija će poslovati sa smanjenim obimom proizvodnje, na nivou od 53 tone za dan, što znači približno 30 odsto dosadašnjeg kapaciteta.

Istovremeno će se održavati intenzivna obuka ključnih kadrova, kako u Srbiji, tako i u Sloveniji (u Hrastniku).

U Srpskoj fabrici stakla (SFS) Paraćin, krajem marta srušio se unutrašnji zid u staklarskoj peći, što je značilo i prekid većeg dela proizvodnje.

„U nesreći nisu povređeni radnici u fabrici, niti je bilo izlivanja staklene mase. Radi se o peći, koja je bila dotrajala i za koju su se novi vlasnik fabrike, zajedno sa rukovodstvom, poslednjih meseci aktivno trudili da joj produže radni vek odgovarajućim radovima održavanja i ulaganjem“, saopštila je paraćinske Staklara krajem marta.

SFS iz Paraćina preuzelo je prošle godine slovenačko preduzeće za proizvodnju staklene ambalaže „Steklarna Hrastnik“, preko svog vlasnika GlobalGlass iz Švajcarske.

Staklara u Paraćinu smanjuje proizvodnju zbog oštećenja peći

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.