Srbija

29.07.2016. 11:21

N1

Autor: Nova Ekonomija

Ministarstvo odbrane: Nismo izvozili oružje u Siriju i Jemen

Srbija

29.07.2016. 11:21

Iako se na snimcima objavljenim na društvenim mrežama sa ratišta u Siriji i Jemenu vidi i oružje proizvedeno u fabrikama u Srbiji, a koje koriste i razne islamističke grupe, u Ministarstvu odbrane Srbije navode da to oružje nije izvezla Srbija.

„U procesu izdavanja dozvola, Srbija uvek traži takozvanu izjavu o krajnjem korisniku, koju najčešće potpisuje i overava državni organ u zemlji krajnjem korisniku u kojoj se naoružanje i vojna oprema izvozi. Ovaj dokument može izdati i pravno lice (kompanija) koja to sredstvo koristi dalje u procesu proizvodnje i prometa naoružanja i vojne opreme“, navode u Ministarstvu odbrane.

Dozvole za izvoz naoružanja i vojne opreme izdaje Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, uz prethodnu saglasnost Ministarstava odbrane, spoljnih i unutrašnjih poslova i BIA.

Ministarstvo odbrane navodi da je početkom 2015, više preduzeća iz Srbije podnelo zahteve za izvoz naoružanja u Saudijsku Arabiju.

Imajući u vidu pozitivan uticaj realizacije zahteva na poslovanje odbrambene industrije Srbije, ministarstvo je, kako objašnjava, davalo saglasnosti na izvoz, sa stavom da bi, imajući u vidu nestabilnu situaciju i oružane sukobe u tom regionu, konačnu odluku trebalo definisati na osnovu mišljenja Ministarstva spoljnih poslova.

U Ministarstvu spoljnih poslova nismo uspeli da dobijemo sagovornika na ovu temu, kao ni mišljenje, odnosno procenu na koju se poziva Ministarstvo odbrane o eventualnom uticaju ovog posla na preuzete međunarodne obaveze i spoljnopolitičke interese Srbije.

Na snimcima sa ratišta na Bliskom istoku vidi se i oružje proizvedeno u Bosni i Hercegovini, ali reakcija zvaničnika te zemlje za sada nema. Analitičari međutim podsećaju da su namenske industrije zemalja u regionu pre sukoba imale dobre poslovne odnose sa bliskoistočnim državama.

I zvaničnici u Hrvatskoj za sada ćute o navodima BIRN-a i OCCRP-a da je i oružje poreklom iz te zemlje završilo na ratištima na Bliskom Istoku.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.