2021

28.10.2021. 14:17

A1 Srbija

Autor: Nova Ekonomija

Alternativni izvori finansiranja kao šansa za razvoj biznisa

A1 Srbija

2021

28.10.2021. 14:17

 Malim i srednjim preduzetnicima često su potrebna dodatna sredstva da bi razvili svoje poslovanje. Zakon o alternativnim izvorima finansiranja stupio je na snagu pred početak globalne pandemije, koja nas je naučila da neizvesnost može nastupiti momentalno. Biznisi se moraju više fokusirati na finansiranje iz internih izvora, kako bi ostvarili uštede dok se tržišta ne stabilizuju.

O tome da li se u Srbiji posao može razvijati i spasavati iz drugih izvora finansiranja i kako da najbolje razumemo finansiranje putem duga, finansiranje putem kapitala i finansiranje iz internih izvora u podkastu „Naša mreža” otkrio je Marko Fabris, direktor za poslovno savetodavne usluge u kompaniji PwC.

Fabris je podsetio da je nedavno objavljen i predlog strategije za razvoj tržišta kapitala u Srbiji od 2021. do 2026. godine, koji se u dobroj meri odnosi na alternativne izvore finansiranja putem berze, izdavanja korporativnih obveznica i alternativnih investicionih fondova. 

Potrebna je bolja informisanost i ulaganje u sam biznis koji će omogućiti jednostavniji dolazak do novca, budući da preduzetnici često imaju predrasude i smatraju da kroz alternativne izvore finansiranja teško mogu doći do potrebnih sredstava i da je taj proces neizvestan. Alternativni izvori finansiranja ulaze mnogo dublje u poslovanje društva u odnosu na banke i na taj način svode svoje rizike na minimum. Često finansijeri insistiraju da njihovi menadžeri i posle transakcije ostanu tu zbog svog znanja i odnosa sa partnerima. 

„Finansiranje putem kapitala podrazumeva uspostavljanje partnerstva između društva kome su sredstva potrebna i trećeg lica, koje će kroz taj proces steći određeni procenat vlasništva. Strateški investitori bave se komplementarnom ili istom delatnošću i plan je zajedničko razvijanje biznisa. Finansijski investitori imaju cilj da investiranjem uvećaju vrednost društva i da zatim svoj udeo prodaju. Za preduzetnike je važno da razumeju šta investitor želi da postigne, na koji način i u kom roku, kao i šta će se dogoditi sa postojećim biznisom. Svaki preduzetnik svoju poziciju treba da učini što boljom kako bi postigao najbolji dogovor, a u tome mu pomažu struktura zaposlenih, jasni planovi i dobro izveštavanje”, rekao je Marko Fabris.

Alternativni izvori prikladni su za sve privredne subjekte i predstavljaju težnju za ostvarenje ušteda i optimizacije koje će rezultirati manjom potrebom za eksternim finansiranjem. Dobra interna analiza je preduslov za adekvatne buduće korake, objašnjeno je u podkastu. 

„Nadam se da će postati uobičajeno da kompanije finansiraju svoja sredstva i putem korporativnih obveznica i izlaskom na berzu, jer ćemo na taj način svi mi sutra imati mogućnost da postanemo investitori. Kod preduzetnika koji tek pokreću svoj biznis postoje različiti programi koji mogu biti finansirani od strane države, u vidu kredita ili bespovratne pomoći. Postoje i fondovi Evropske unije i različitih međunarodnih finansijskih institucija, koji pružaju i konsultantsku uslugu za implementaciju projekata investiranja. Savetujem svima da prate te javno dostupne programe i start up-ove”, zaključio je Fabris.

Kroz serijal razgovora u formi podkasta „Naša mreža“ pokreće različite teme koje zanimaju preduzetnike. Svake druge srede, odabrani sagovornici u razgovoru sa Zoranom Stanojevićem će pokušati da predvide koji su to naredni izazovi koji se očekuju i na koji način mogu uspešno da se prevaziđu. Podkast „Naša mreža“ u video formatu je dostupan na aplikaciji i veb-sajtu nasamreza.rs dok je audio format zastupljen na podkast platformama: Spotify, Soundcloud, Apple podcast, Deezer, Google podcast.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.