2021

04.08.2021. 09:33

SBB Fondacija

Autor: Nova Ekonomija

SBB fondacija i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pokreću projekat zaštite područja prirode

SBB Fondacija

2021

04.08.2021. 09:33

SBB fondacija i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS), potpisali su memorandum o saradnji kojim su najavili zajednički rad na zaštiti prirode, unapređenju nacionalnog okvira za zaštitu biodiverziteta, informisanju i edukaciji javnosti.

Glavni cilj ove saradnje je da se u narednih pet godina pokrene formalna zaštita pet područja prirode u Srbiji i njihovog uključivanja u Ekološku mrežu Republike Srbije, koja je ustanovljena po principu Ekološke mreže Evropske unije – Natura 2000.

Projekat formalne zaštite područja počinje u mestu Mala Vrbica u opštini Kladovo, koje je decenijama unazad prepoznato kao izuzetno važno za ptice i ostali biodiverzitet.

„Potreba da se pojedinci, različite organizacije i kompanije povezuju u zaštiti životne sredine raste iz dana u dan i tiče se svih ljudi i budućnosti naše planete. Mi se već šest godina u okviru inicijative „Ne prljaj. Nemaš izgovor!” borimo za čistiju i zeleniju sredinu, a sada udruženi sa stručnim licima iz DZPPS najavljujemo novo eko poglavlje našeg delovanja, zaštitu područja prirode Srbije. Ovo partnerstvo je izuzetno važno, kako zbog nastavka naše borbe da živimo u zdravom okruženju, tako i zbog toga što povećanje broja zaštićenih područja u Srbiji predstavlja jedan od uslova za ulazak Srbije u EU.“ – rekla je Jovana Lukić, direktorka SBB fondacije i CSR direktorka United Grupe. 

United Grupa se pridružuje inicijativi za smanjenje emisije ugljen-dioksida

Pored glavnog zadatka i cilja ove saradnje, SBB fondacija i DZPPS će sprovoditi i niz zajedničkih aktivnosti, kao sto su edukacije i podizanje svesti o značaju biodiverziteta i zaštite životne sredine kroz konferencije, letnje kampove i slične skupove, akcije čišćenja, sadnje, javnim zagovaranjem za unapređenje nacionalnog okvira za zaštitu biodiverziteta, naročito u kontekstu usklađivanja sa zakonima Evropske unije i slično.

“Započinjemo partnerstvo sa SBB fondacijom sa ciljem dugoročnog unapređenja stanja životne sredine i prirode u Srbiji. Naše udruženje okuplja stručnjake, veliki broj članova, volontera i građana koji svakodnevno predano rade na istraživanju, zaštiti i promociji prirode Srbije. Uz pomoć SBB fondacije mi ćemo biti tehnički opremljeniji i sposobniji da rešavamo mnoge izazove poput očuvanja prirodnih resursa, područja, staništa i populacija ugroženih divljih vrsta.“ – rekao je Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. 

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je neprofitna organizacija civilnog društva, koja duže od 30 godina radi na istraživanju i zaštiti ptica i prirode u Srbiji. Ovo je najrelevantnije i najprepoznatljivije udruženje u našoj zemlji koje se bavi zaštitom prirode, sa međunarodno priznatim rezultatima. 

SBB fondacija već duži niz godina sprovodi različite aktivnosti na polju zaštite životne sredine. U okviru projekta “Ne prljaj. Nemaš izgovor!” realizovano je preko 100 akcija čišćenja širom Srbije, podeljeno i proizvedeno preko 43.000 eko kesa, donirano je 23 dečja igrališta u 19 gradova širom Srbije, realizovan projekat “Ne prljaj. Nemaš izgovor!- IZAZOV “ u kome je učestvovalo više od 50.000 dece i “rEKOnstrukcija” i sprovedeno niz drugih ekoloških akcija.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.