2021

24.12.2021. 13:45

Erste banka

Autor: Nova Ekonomija

Srbiji je potrebno više stručnjaka u oblasti informacione bezbednosti

Foto: Erste banka

2021

24.12.2021. 13:45

Ponuda studijskih programa Univerziteta u Novom Sadu je od ove akademske godine bogatija za master studije iz informacione bezbednosti, koje u prvoj generaciji pohađa deset studenata. Reč je o novom  studijskom programu na Fakultetu tehničkih nauka (FTN), kreiranom u okviru međunarodnog projekta Information Security Services Education in Serbia (ISSES) i akreditovanom od strane Nacionalnog akreditacionog tela (NAT).

Cilj ISSES projekta je unapređenje kapaciteta visokog obrazovanja u Republici Srbiji. On je bio finansiran od strane Evropske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (Education and Culture Executive Agency – EACEA) u okviru programa Erasmus+. Izvršna agencija je prepoznala nedostatak visokoobrazovanih stručnjaka u oblasti sajber bezbednosti u Srbiji i podržala inicijativu predstavnika Univerziteta u Novom Sadu.

Erste Banka, uz brojne predstavnike poslovnog i bankarskog sektora, iznela je svoje pozitivno mišljenje o nastavnom planu, opravdanosti i primenljivosti novog master programa u praksi. Sve je više proizvoda i usluga koji su nam potrebni za svakodnevni život, a koji su u vezi sa digitalnim platformama i modernim načinima plaćanja. Samim tim prostor za prevare postaje mnogo širi, a tehnike je sve teže prozreti jer su sve sofisticiranije. Upravo zbog toga informaciona bezbednost dobija na značaju i u kontekstu edukacije budućih eksperata koji će moći biti ispred napadača.

Prof. dr Imre Lendak sa Fakulteta tehničkih nauka, rukovodilac projekta ISSES, je izjavio da je „izgradnja potrebnih kapaciteta na polju informacione bezbednosti dugotrajan proces. Projekat ISSES je implementiran u periodu 2017. do 2021. godine i omogućio nam je da načinimo nekoliko značajnih koraka ka jačanju nacionalnih kapaciteta u ovom domenu. Tokom projekta su osnovane i opremljene laboratorije, pripremljeni i modernizovani nastavni materijali, odnosno uvedeni su novi studijski programi i moduli u Beogradu, Nišu, Subotici i Novom Sadu. FTN je uveo Master akademske studije Informaciona bezbednost i upisao prve studente 2021. godine. Posebno izdvajamo i značaj nacionalnog takmičenja Serbian Cybersecurity Challenge (SCC) koji je na našu inicijativu pokrenut 2020. godine u okviru projekta i omogućava studentima osnovnih i master studija, koji studiraju u visoko-školskim institucijama u Srbiji, da se takmiče u rešavanju izazova na polju sajber bezbednosti.“ 

„S obzirom na to da je naša država u deficitu sa ekspertima u polju informacione bezbednosti, a da, u skladu sa ubrzanom digitalizacijom i modernizacijom društva, potrebe tržišta za ovim obrazovnim profilom rastu, jasno je da govorimo o sve prijemčivijoj grani obrazovanja za generacije studenata koji dolaze. Želimo i osećamo odgovornost da ih podržimo, a ovakvi programi su najbolji način za to“, ističe Vladimir Mićić, direktor Službe upravljanja rizicima bezbednosti Erste Banke, koja je podržala program pred  komisijom NAT. „Zato smo odlučili da studentima novog master programa na Fakultetu tehničkih nauka pružimo dodatni prostor za razvoj kroz ponudu plaćenih stručnih praksi, čim epidemiološka situacija to bude dozvoljavala“, dodaje Mićić.

Erste Banka je od ranije posvećena širenju poslovnih i obrazovnih prilika za mlade u oblasti informacione bezbednosti. Već drugu godinu nagrađuje najbolje plasiran tim na takmičenju Serbian Cybersecurity Challenge, obezbeđujući im priliku da posete neki od Erste entiteta širom Centralne i istočne Evrope i sedište Erste Grupe u Beču. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.