2021

29.06.2021. 10:54

Lidl Srbija

Autor: Nova Ekonomija

Zelenom gradnjom do energetske efikasnosti

Lidl Srbija

2021

29.06.2021. 10:54

Vođenje računa o energetskoj efikasnosti u poslednjim godinama postalo je standard poslovanja odgovornih kompanija, kako zbog smanjenja troškova, tako i zbog njihovog uticaja na životnu sredinu. Da je kompanija Lidl Srbija jedan od lidera u ovoj oblasti i pionir u primeni inovativnih rešenja u zelenoj gradnji, dokazuje to što je više od 40 prodavnica ovog lanca sertifikovano EDGE sertifikatom (Exellence in Design for Greater Efficiencies), koji dodeljuje IFC, međunarodna finansijska institucija koja je član Grupe Svetske banke i ima za cilj podsticanje razvoja u svetu.

Prestižni EDGE sertifikat predstavlja potvrdu za rešenja u gradnji koja dovode do uštede energije i vode, kao i smanjene emisije štetnih gasova u minimalnom iznosu od 20%. Tako, Lidl prodavnice koriste u proseku čak za četvrtinu manje energije i vode u odnosu na objekte slične veličine i namene, dok neke od Lidl prodavnica ostvaruju impresivne uštede energije i do 65% čime direktno doprinose očuvanju životne sredine. Operativne uštede štetnih emisija CO2, u proseku, iznose impresivnih 82,92 tone po prodavnici. 

„Aktivnosti usmerene na efikasnu upotrebu energije, vode i smanjenje emisije štetnih gasova, koje primenjujemo već od same gradnje objekata, predstavljaju potvrdu naše posvećenosti društveno odgovornom poslovanju. Svesni  velikog uticaja koji imamo na zajednicu, kroz brojne inicijative i izjave o namerama menjamo odnos prema resursima tako da smanjimo negativan uticaj na prirodu, kao i na društvo. Posebno nas raduje činjenica da je nezavisna potvrda u vidu EDGE sertifikata došla od tako kredibilne institucije kao što je IFC, koja je član Grupe Svetske banke. Naš plan je da u budućnosti ovu dobru praksu zelene gradnje proširimo i na sve nove objekte, čime će uštede resursa i pozitivan uticaj na društvo biti još veći“, istakla je Martina Petrović, rukovodilac sektora Korporativnih komunikacija u kompaniji Lidl Srbija, koja je odgovorna i za CSR.

Lidl Srbija bira zelenu energiju i gradnju

Kako bi se obezbedio ovako značajan efekat na naše okruženje, zelena gradnja predstavlja uslov koji podrazumeva upotrebu ekološki prihvatljivijih materijala, postavku štednih sijalica, kao i senzora koji upravljaju osvetljenjem prostora, izgradnjom sistema za efikasnu upotrebu vode i slične mere. 

Još jednu potvrdu za uspeh Lidla u oblasti energetske efikasnosti čini ISO 50001 sertifikat dodeljen od strane DEKRA organizacije, koji podrazumeva uspostavljanje i upravljanje sistemom potrošnje energije, energenata i dalje jačanje poslovanja kroz unapređenje energetske efikasnosti u svim domenima delovanja. 

Dodatno, Lidl za neke od svojih prodavnica, čija je izgradnja u planu u budućnosti, priprema i postavku još inovativnijih i efikasnijih rešenja za uštedu energije. Navedenim aktivnostima Lidl obezbeđuje rast broja objekata u našoj zemlji čija je izgradnja i njihovo delovanje zasnovano na ekološkim temeljima, što može biti dobar podsticaj i za druge kako bi se priključili ovoj „zelenoj“ inicijativi koja će doprineti očuvanju ekosistema. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.