2022

13.06.2022. 16:33

Erste banka

Autor: Nova Ekonomija

Godinu dana od početka uvođenja finansijske pismenosti u program osnovnih škola

Erste banka

2022

13.06.2022. 16:33

 Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je zajedno sa Erste Bankom prošle godine potpisalo Memorandum o saradnji, čime je dogovoren zajednički rad na finansijskoj edukaciji učenika osnovnih škola. Projekat „Škola novca za osnovca“ se u četvorogodišnjem trajanju, počev od školske 2021/22. godine, realizuje u okviru obrazovno – vaspitnog sistema, kako bi učenici stekli i razvili znanja, veštine i stavove iz ove oblasti, koje će moći da primene u donošenju odgovarajućih finansijskih odluka.

Do sada je 150 nastavnika prošlo obuku, a prošlog petka održana je jednodnevna konferencija na kojoj je obeleženo godinu dana od početka projekta, predstavljeni su dosadašnji rezultati, ali i primeri najbolje prakse iz škola širom Srbije. 

U prisustvu brojnih predstavnika Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, kao i direktora škola, prosvetnih radnika, nastavnika i učitelja koji učestvuju u ovom programu, konferenciju je otvorio dr Milan Pašić, pomoćnik ministra, Sektor za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije. On je zahvalio Erste banci na saradnji na ovom važnom projektu „Škola novca za osnovca“. Istakao je da Ministarstvo prepoznaje oblast finansijske pismenosti, kao jedan od segmenata koji je važan za obrazovni sistem. „Drago mi je što širimo spektar znanja učenika kroz različite programe i projekte, kao što je i ovaj gde uče o finansijskoj pismenosti.  Deca će učeći i o ovoj temi biti bolje pripremljena za život i lakše će razumeti vrednost i upravljanje novcem“, rekao je Pašić.

Aleksandra Kosanović Strižak, direktorka Sektora marketinga i komunikacija Erste Banke, navela je da je „zahvalna Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koje je prepoznalo značaj finansijskog opismenjavanja dece u osnovnoškolskom uzrastu“. Ona je dodala da je finansijska pismenost jedna od ključnih životnih veština za  21. vek prema proceni UNICEF-a i da je ona važna za prosperitet čitavog društva. „Naša želja je da generacije koje dolaze budu mnogo uspešnije od nas, da donose informisane, dobre, finansijske odluke i da nauče da planiraju svoje finansije na duže rokove“. 

Na konferenciji su u prvom delu bili predstavljeni rezultati unapređivanja obrazovanja i vaspitanja kroz realizaciju projekta tokom proteklih godinu dana, novi programi nastave i učenja i finansijska pismenost. U drugom delu prisutni su imali priliku da pogledaju primere dobrih praksi u oblasti finansijske pismenosti nekoliko osnovnih škola gde se program već sprovodi, kao i da saznaju planove za naredni period. Projekat je realizovan u okviru obogaćenog jednosmenskog rada u 56 osnovnih škola i 100 uzrasnih grupa.

Svoje primere dobre prakse danas su predstavile osnovne škole: „Veljko Dugošević“ iz Turije, „Stevan Filipović“ Divci, „Mićo Matović“ Katići – Ivanjica, „Živko Tomić“ Donja Šatornja, „Dušan Radović“ Pirot i „Isidora Sekulić“ Šajkaš. Nastavnici su uložili veliki napor da osmisle kreativne načine kako bi deci približili svet finansija na jedan prijemčiv način.   

Finansijska edukacija dece je važan aspekt njihovog obrazovanja, budući da će se s donošenjem finansijskih odluka susretati tokom celog života. Prema istraživanjima Erste Grupe, građani Srbije smatraju da su banke institucije koje bi trebalo da se bave finansijskim opismenjavanjem stanovništva, a Erste Banka je jedna od prvih koja se odlučila na ovaj korak. Finansijsko obrazovanje podrazumeva ne samo sticanje znanja i razvoj veština, već i formiranje pravilnih stavova prema novcu, štednji, ulaganju, potrošnji i preduzetništvu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.