2022

31.01.2022. 13:24

Erste banka

Autor: Nova Ekonomija

Priznanje Erste Grupi za unapređenje rodne ravnopravnosti

Erste banka

2022

31.01.2022. 13:24

Erste Group Bank AG (Erste Grupa) objavila je da je jedna od 418 kompanija iz 45 zemalja i regiona koje su uključene u Blumbergov Indeks rodne ravnopravnosti (GEI) za 2022. godinu, modifikovani indeks ponderisan tržišnom kapitalizacijom koji ima za cilj praćenje učinka kompanija koje se kotiraju na berzama i koje su posvećene transparentnosti u izveštavanju o rodnim podacima. Ove godine Erste Grupa je po četvrti put zaredom odabrana za Blumbergov Indeks GEI.

„Različitost je sastavni deo našeg identiteta u Erste Grupi. Naša osnivačka povelja je još davne 1819. godine utvrdila da postojimo da bismo ljudima pružali mogućnost napretka bez obzira na starost, pol ili socijalno poreklo – a ova svrha osnivanja je danas važnija nego ikada ranije. Moramo da prepoznamo i razumemo različitost potreba naših klijenata i da im pružimo prave odgovore na njihove specifične potrebe. To možemo da učinimo samo ako smo i sami različiti i ako im ponudimo što širi spektar mogućnosti. Ovu misiju shvatamo veoma ozbiljno i sprovodimo sve moguće korake na svim našim tržištima kako bismo dodatno povećali broj žena na rukovodećim pozicijama“, rekao je Bernd Špalt, generalni direktor Erste Grupe.

Blumbergov Indeks GEI je referentni indeks kojim se meri rodna ravnopravnost kroz pet stubova: postupci zapošljavanja, zadržavanja i razvoja karijere žena do najviših pozicija, jednake zarade i rodni paritet zarada, inkluzivna kultura, politike u vezi sa seksualnim uznemiravanjem i brend koji podržava žene. Indeks GEI za 2022. se širi globalno i predstavlja 45 zemalja i regiona. Obuhvaćene kompanije predstavljaju različite sektore, uključujući finansije, tehnologiju i komunalna preduzeća, na koje se zajedno odnosi najveći udeo u indeksu.

 „Iskreno verujemo da nas različitost u svim dimenzijama, a posebno u oblasti rodne ravnopravnosti čini jačim, fleksibilnijim, inovativnijim i uspešnijim. Naime, Erste Banka godinama unazad sprovodi mere za unapređenje rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena u svim oblastima. One trenutno čine 74% ukupnog broja zaposlenih i zauzimaju 40% rukovodećih položaja. U Izvršnom odboru koji ima četiri člana, žene su takođe ravnopravno zastupljene na dve pozicije“, dodaje Jasna Terzić, članica Izvršnog odbora Erste Banke Srbija. 

Rodna ravnopravnost je primarna u Erste Grupi 

U celoj Erste Grupi više od 40% rukovodećih pozicija trenutno zauzimaju žene. Cilj je da se i dalje povećava broj žena na čelnim pozicijama, a da se istovremeno posebno promoviše razvoj ženskih talenata u Erste Grupi. Za Erste Grupu različitost i inkluzija su osnovne komponente korporativne strategije i kulture. Bankarska grupa sa sedištem u Beču aktivno promoviše radno okruženje bez diskriminacije i zlostavljanja, i ceni rad i vrednost svakog pojedinca bez obzira na rod, starost, invaliditet, bračno stanje, seksualnu orijentaciju, boju kože, versku ili političku pripadnost, etničko poreklo, nacionalnost ili neki drugi aspekt koji nije u vezi s njegovim ili njenim zaposlenjem.

Blumbergov Indeks GEI: priznati standard za merenje rada na unapređenju rodne ravnopravnosti

„S ponosom odajemo priznanje Erste Grupi i ostalim 417 kompanijama koje su uključene u GEI 2022. zbog njihove posvećenosti transparentnosti i postavljanju novog standarda u izveštavanju o rodnim podacima”, rekao je Peter T. Grauer, predsednik „Blumberga” i osnivač i predsednik američkog „30% Club”. „Iako su kriterijumi za uključenje u Indeks GEI povećani, lista kompanija i dalje raste. To ukazuje na činjenicu da raste broj kompanija koje rade na unapređenju svojih rodnih podataka, pružajući veće mogućnosti različitim talentima da ostvare uspeh u svojim organizacijama.”

Erste Grupa je dostavila društveno istraživanje koje je pripremio „Blumberg”, u saradnji sa ekspertima za ovu temu širom sveta. Kompanije koje su uključene u ovogodišnji indeks dobile su broj bodova koji je jednak globalnom limitu koji je utvrdio „Blumberg” ili iznad njega i koji odražava transparentnost i postizanje ili usvajanje prvoklasnih statističkih podataka i politika.

Istraživanje i Indeks GEI su dobrovoljni i ne podrazumevaju troškove. „Blumberg” je prikupio ove podatke isključivo u informativne svrhe. Indeks ne podrazumeva rangiranje. Iako se sve kompanije koje se kotiraju na berzi pozivaju da objave dodatne rodne podatke u svom investicionom profilu na Blumbergom terminalu, one koje imaju tržišnu kapitalizaciju od 1 milijarde USD mogu da budu uključene u indeks.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.