2022

08.03.2022. 14:44

Erste banka

Autor: Nova Ekonomija

Sigurnim koracima ka svetu jednakih mogućnosti

Foto: Erste banka

2022

08.03.2022. 14:44

 U poslednjih pedeset godina mnogo toga je urađeno na polju prava žena i dug je bio put koji su žene prešle od reproduktivnih i zdravstvenih prava i sloboda do žena u sportu. Ipak, najnoviji izveštaj Svetske banke Žene, biznis i zakon 2022 pokazuje da više od dve milijarde radno sposobnih žena u svetu i dalje nema jednake ekonomske mogućnosti kao muškarci, 178 zemalja održava zakonske barijere koje sprečavaju njihovo puno ekonomsko učešće, a 95 zemalja ne garantuje istu zaradu za jednak rad. Stoga su osnaživanje žena i zalaganje za rodnu ravnopravnost od suštinskog značaja za prosperitet svakog društva. 

Erste Banka godinama unazad posvećeno radi na osnaživanju žena. Kao svaka odgovorna kompanija, najpre je krenula od svoje kuće. U Erste Banci žene trenutno čine 74% ukupnog broja zaposlenih i zauzimaju 40% rukovodećih položaja. U Izvršnom odboru koji ima četiri člana, žene su takođe ravnopravno zastupljene na dve pozicije. Prošle godine Erste Grupa je osnovala ERSTE Women HUB sa ciljem da osnaži zaposlene žene kroz edukaciju, pružanje podrške i razmenu znanja i iskustava s koleginicama iz 7 zemalja. Zahvaljujući korporativnoj strategiji i kulturi koja podrazumeva različitost i inkluziju, Erste Grupa je u 2022. godini četvrti put zaredom uključena u Blumbergov Indeks GEI, referentni indeks kojim se meri rodna ravnopravnost.

Kako bi inspirisala nove, mlade generacije žena i uticala na i dalje čvrsto utemeljene stavove o rodnim ulogama, Erste Banka je prošle godine odlučila da ispriča priče o heroinama našeg doba – mladoj naučnici sa novosadskog Tehnološkog fakulteta, doktorki  Aleksandri Cvetanović; Marini Gunjači – dreserki i koordinatorki konja u filmskoj i televizijskoj industriji; i Andrei Lukači Pap, jedinoj ženi koja se zvanično bavi i kovačkim i bravarskim zanatom. Ove žene su svojim raskošnim talentom, predanim radom, a ponajviše upornošću, zaslužile posebno mesto u očima domaće, ali i svetske zajednice. 

U nastojanju da dodatno podrži razvoj ženskog preduzetništva u Srbiji, Erste Banka je pozvala preduzetnice i sve žene koje to žele da postanu da nominuju teme i prijave se za edukativne radionice koje će se održavati tokom ove godine. Nakon pristiglih prijava u prvom pozivu putem društvenih mreža, dve teme su se izdvojile za početak: biznis plan i finansije u preduzetništvu. Banka na ovaj način želi da omogući što većem broju žena da razvijaju svoje preduzetničke veštine, unaprede svoj biznis i poboljšaju njegovu održivost i konkurentnost. Edukativne radionice se u velikoj meri oslanjaju na široku bazu znanja i iskustava Erste Banke razvijenu kroz program socijalnog bankarstva Korak po korak, namenjenom početnicima u biznisu i prepoznatljivom po jedinstvenoj kombinaciji finansijske podrške i mentorstva. 

Kao jedna od vodećih banaka koja već sedamnaest godina posluje u Srbiji, Erste Banka se trudi da kontinuirano podržava zajednicu i da aktivno učestvuje u njenom unapređenju. Među prvim kompanijama u Srbiji potpisala je Principe osnaživanja žena Ujedinjenih nacija, a izveštavanje o ovim aktivnostima je sastavni deo godišnjeg Izveštaja o društveno odgovornom poslovanju. Strateško opredeljenje Erste Banke jeste da kroz pokretanje društveno odgovornih projekata i preduzimanjem konkretnih mera nastavi da širi svoju viziju i ideju inkluzivnosti kontinuirano osnažujući i ohrabrujući žene na putu ka uspehu i svetu jednakih mogućnosti.      

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.