Održivost Srbija

23.03.2024. 19:02

Autor: Mateja Agatonovic

Dodeljene 17. po redu VIRTUS nagrade za filantropiju

Jakov Simović

Trag fondacija danas je po 17. put zaredom dodelila prestižne VIRTUS nagrade za filantropiju, pojedincma i kompanijama koje su se tokom 2023. godine posvetili unapređenju svojih zajednica kroz davanje.

Već 25 godina, Trag fondacija zagovara duh davanja, negujući kulturu filantropije koja pokreće pozitivne promene u društvu, saopštili su organizatori.

Izvršna direktorka Trag fondacije Milka Damjanović podsetila je na današnjoj ceremoniji da su VIRTUS nagrade na korak od punoletstva, da je na ovogodišnje izdanje pristiglo 936 nominacija.

„Ove godine je akcenat stavljen na osnaživanje žena, ovaj tematski fokus (je nagrađivan) po prvi put. Nijedno dobro delo nije malo, a put od dela do trajne promene nije dug… U saradnji sa Srpskim filantropskim forumom nastavljamo da radimo na kreiranju podsticajnog okruženja za opšte dobro“, navela je Damjanović.

Prema njenim rečima, jedan od najvažnijih predstojećih zadataka je borba za ukidanje PDV-a na doniranje hrane kojoj ističe rok upotrebe, što je u Bosni i Hercegovini već zaživelo sa dobrim rezultatima.

Dobitnicima su nagrade uručili istaknuti gosti: Džon Ginkel, zamenik šefa misije u ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, Plamena Halačeva, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji, Dominik Otvej, zamenik ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiji i Ida Prester, kantautorka, aktivistkinja i ambasadorka ovogodišnje VIRTUS tematski fokus kategorije nagrada.

U kategoriji korporativne filantropije, izdvojila se kompanija MK Group iz Beograda, dok su Homa Fine Dining & Bistrot, Beograd, poneli nagradu u kategoriji za mala i srednja preduzeća.

DP Zaliv d.o.o. iz Crvenke nagrađen je za izuzetno dugoročno partnerstvo između poslovnog i civilnog sektora.

Miroslav Đorđević iz Novog Sada prepoznat je za svoj individualni filantropski doprinos, dok je Andrea Ćirić iz Kraljeva nagrađena za svoj nesebični doprinos u kategoriji za najmlađe filantrope.

Kompanija Vega IT iz Novog Sada ponela je Nagradu tematski fokus za korporativni doprinos osnaživanju devojčica i žena, dok je Jovana Ružičić iz Beograda prepoznata za individualni doprinos u ovom domenu.

Posebne nagrade dodeljene su Miodragu Kostiću za doprinos zadužbinarstvu, Slobodanu Majstorcu za njegovu izuzetnu humanost, Nini Ninković za neumornu promociju filantropije i Ani Veljković za doprinos promociji ženskog preduzetništva.

SPISAK SVIH OVOGODIŠNJIH DOBITNIKA DOSTUPAN JE VIRTUS nagrada za filantropiju 2023 – opisi dobitnika.

VIRTUS nagrada za 2023. godinu realizovane se uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), OAK fondacije, Fondacije Čarls Stjuart Mot i Fonda braće Rokfeler.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.