Održivost Vesti iz izdanja

01.03.2024. 02:30

Erste Banka

Autor: Nova ekonomija

ESG agenda – Stvaranje autentičnih vrednosti u svetu dvostrukih standarda

Foto: Erste banka Srbija

Definisati kao svoju misiju da budete lider u zelenoj tranziciji u Centralnoj i Istočnoj Evropi, kakvu je Erste Grupa postavila ispred sebe, nije nimalo lako, naročito u današnjem globalnom okruženju. A ciljevi su veoma ambiciozni – 25 odsto „zelenih“ investicija u korporativnom portfoliju do 2026. godine i, dugoročnije, prestanak finansiranja aktivnosti eksploatacije i korišćenja uglja do 2030. godine

U trenutku kada Kina, najveći svetski emiter gasova staklene bašte, a ujedno i navodni predvodnik u zelenoj tranziciji, svoju prljavu tehnologiju izvozi van svojih granica, i nema nameru da se odrekne fosilnih goriva, JPMorgan i State Street , dve najveće svetske investicione banke, izlaze iz Collective Action 100+ (grupe investitora koja je osnovana da podstakne kompanije na borbu protiv klimatskih promena), a BlackRock najavljuje to isto – ambijent svetske hipokrizije dostiže svoj vrhunac. Zato promovisanje održivosti i odgovornosti za kakve se zalaže Erste Grupa, u ograničavajućim i protivrečnim okolnostima globalnog sistema, zaista deluje teže nego ikada.

Ipak, Erste Grupa je prva banka sa sedištima u Austriji i Centralnoj i Istočnoj Evropi koja se pridružila inicijativi Ujedinjenih nacija – Bankarska alijansa za neto nultu emisiju. Time se obavezala da će svoj kreditni i investicioni portfolio dovesti na nivo neto nultih emisija najkasnije do 2050. godine, smanjujući onoliko ugljenika iz atmosfere koliko dodaje kroz svoju poslovnu aktivnost. Sve ovo za Erste Grupu nisu samo prazna obećanja. Ona posvećeno radi na tome.

Na domaćem planu, reklo bi se, stvari su još kompleksnije, jer na ovaj svetski bilans treba dodati i balast domaćih izazova. Banke koje su u stranom vlasništvu u obavezi su prema svojim grupama da poslovanje prilagode ESG principima, što ih može dovesti u nekonkurentan položaj usled strogih zahteva prema klijentima. Tu je i nedostatak domaće regulative i njena neusklađenost sa zahtevima Evropske unije, kao i nekonzistentna i blaga kaznena politika prema zagađivačima.

Pionir u zelenoj tranziciji

Međutim, dok se  svet suočava sa svim ovim izazovima i paradoksima, otvara se prostor za promene u Srbiji. Mogućnost prepoznavanja ogromnih potencijala za ulaganja u zelenu tranziciju u Srbiji daje osnova za optimizam. U zemlji u kojoj je iskorišćeno samo 35 odsto ukupnog raspoloživog tehničkog potencijala obnovljivih izvora energije (OIE), u kojoj se projektna ulaganja za zelenu gradnju procenjuju na 41,2 milijarde evra, a neophodna ulaganja u zaštitu životne sredine na oko 8,5 milijardi evra, sa neiskorišćenim potencijalom zelenih obveznica, mogućnosti za finansijski sektor su ogromne.

U Srbiji, Erste Banka je uočila ove mogućnosti još odavno i koristi ih dugi niz godina, zbog čega je prepoznata ne samo kao lider, već i pionir u zelenoj tranziciji. Naime, Erste Banka je do sada finansirala preko 70 projekata iz oblasti OIE, uključujući biogasna postrojenja, vetroparkove (Kovačica, Krivača, Košava i Kula), kao i solarne elektrane. Samostalno ili u saradnji sa drugim finansijskim institucijama, Banka je učestvovala u finansiranju preko 530 MW iz OIE, što predstavlja preko 80 odsto ukupnih kapaciteta OIE u Srbiji.

Sa svrhom unapređenja energetske efikasnosti Erste Banka je do sada realizovala preko 760 kredita fizičkim licima u volumenu od skoro 490 miliona dinara. Prepoznavši potrebu stanara u zgradama koji teže dolaze do novca za veće zajedničke investicije, Banka je krajem prošle godine izdala prvi kredit u Srbiji za energetsku efikasnost jednoj stambenoj zajednici. Elaborat energetske efikasnosti, koji je rađen za potrebe procene opravdanosti ove investicije,  pokazao je da će primarna potrošnja energije biti smanjena za 48 odsto, a emisije CO2 za čak 55 odsto.

Takođe krajem prošle godine, Erste Banka je sa KfW Razvojnom bankom potpisala ugovor o kreditnoj liniji u ukupnoj vrednosti od 30 miliona evra za podršku zelenim inicijativama i razvoju konkurentnosti mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP) i poljoprivrednih gazdinstava u ruralnim oblastima Srbije. Tranša od 10 miliona evra je usmerena na finansiranje investicija za unapređenje efikasnosti korišćenja prirodnih resursa, recikliranje resursa i smanjenje štetnih emisija u cilju zaštite životne sredine.

Posvećenost Erste Banke integraciji ESG principa prevazilazi puku retoriku i marketing bez pokrića. Ona to dokazuje kreiranjem novih zelenih proizvoda, uz edukaciju i osnaživanje zaposlenih, podsticanje inkluzije, diverziteta i socijalnog bankarstva. Samo u 2023. godini, Banka je podržala 84 početnika u poslovanju i tri organizacije civilnog društva, obezbedivši im preko 350 sati mentorske podrške.

Ova posvećenost ogleda se i u aktivnom radu na dekarbonizaciji portfolija, ali i na operativnoj dekarbonizaciji samog poslovanja kroz smanjenje zavisnosti od izvora električne energije iz fosilnih goriva, povećanju broja električnih vozila u voznom parku, uštedama na papiru, prelasku na LED svetla, itd. Istovremeno, Banka uvodi i projekat koji se bavi fizičkim rizicima koji proizlaze iz klimatskih promena, vrši se ESG procena ne samo klijenata, već i eksternih partnera, pri čemu se uzima u obzir njihova posvećenost održivosti.

Finansijska pismenost

Dodatno, i ne manje značajno, Banka je prepoznala finansijsku pismenost kao veliki izazov današnjeg društva i pre četiri godine pokrenula #ErsteZnali besplatni program finansijske edukacije, praćen nizom aktivnosti namenjenih svim uzrastima. U saradnji sa Ministarstvom prosvete od školske 2021/22. realizuje se projekat „Škola novca za osnovca“ sa ciljem uvođenja finansijske pismenosti u program osnovnih škola. U projekat je uključeno preko 200 osnovnih škola i dosad je obučeno preko 500 nastavnika i učitelja iz cele Srbije.

Erste Banka se vodi idejom da je u svetu u kome se sve često meri samo profitom, važno zadržati perspektivu da je ono što ostavljamo iza sebe važnije od pukih brojeva u bilansima. Integracija ESG principa u poslovanje Banke ne odražava samo njenu sposobnost da prepozna dublji smisao i svrhu u onome što radi. Ovakvo delovanje odraz je njenih korporativnih vrednosti, dok je odgovornost prema budućim generacijama za Erste Banku mnogo veća od trenutnog uspeha ili neuspeha koji joj se može pripisati.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.