Održivost Srbija

12.04.2024. 15:58

MK Group

Autor: Nova ekonomija

Jedinstveni sadržaji Palate nauke za sve generacije

Zadužbina Miodraga Kostića

Zadužbina Miodraga Kostića donosi najveći interaktivni globus u Evropi, planetarijum i izložbenu postavku od preko 30 naučnih eksponata koji će biti na raspolaganju svim posetiocima Palate nauke, uz posebne sadržaje namenjene deci i mladima...

Foto Ivan Kocić

Zadužbina Miodraga Kostića Palata nauke

Zadužbina Miodraga Kostića predstavila je sadržaje i aktivnosti koje će se odvijati u Palati nauke, najvećem centru za istraživanje i popularizaciju nauke u regionu, koji će prema planu svoja vrata za posetioce  otvoriti u decembru ove godine. Javnost je krajem prošle godine upoznata sa ostvarenom saradnjom sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Beogradu, čiji će profesori i studenti u Palati nauke raspolagati sa 19 najsavremenijih istraživačkih centara, dok su sada prezentovani sadržaji namenjeni popularizaciji nauke svim generacijama, sa posebnim fokusom na decu i mlade.

 U Palati nauke nalaziće se stalna postavka koja će brojati preko 30 edukativnih i interaktivnih eksponata koji će objašnjavati tehnologiju, pojave u svemiru i prirodi, kao i ljudsko biće. Pored toga, jedan deo prostora biće rezervisan za gostujuće naučne izložbe, kako bi posetiocima redovno bio na raspolaganju nov i atraktivan sadržaj iz različitih naučnih disciplina.

„Veliki broj eksponata u Palati nauke uključivaće, uz obaveznu edukativnu komponentu, i element zabave i igre, kako bi se najmlađima na zanimljiv način približile tehnološke inovacije i naučni fenomeni. Spremamo i posebno opremljen dečiji kutak, u kome su sadržaji iz oblasti programiranja, robotike, geologije, ali i umetnosti, osmišljeni za predškolce.

Nemanja Đorđević – Upravitelj Zadužbine Miodraga KostićaFoto Ivan Kocić

Zadužbina će u svom radu posebnu pažnju posvetiti učenicima osnovnih škola u cilju doprinosa kvalitetu obrazovanja, buđenju radoznalosti i interesovanja za nauku“, rekao je Nemanja Đorđević, upravitelj Zadužbine Miodraga Kostića, napominjući da je celokupni prostor od 5.500m2 zamišljen tako da posetiocima nudi jedinstvena naučna iskustva i uzbudljive demonstracije, uz robote, holograme, primenu proširene i virtuelne realnosti u izložbenim postavkama.

U Palati nauke nalaziće se najveći interaktivni globus u Evropi, prečnika 3 metra, na čijoj površini će se prikazivati više od 500 različitih projekcija Zemlje, planeta, putanja aviona, geoloških fenomena i klimatskih promena, i to u realnom vremenu zahvaljujući NASA bazi podataka. Među atraktivnim sadržajima izdvaja se i planetarijum, sferni bioskop površine preko 100 m2 sa 36 sedećih mesta, u kome će se, pored projekcija na temu svemira, emitovati i edukativni filmovi iz različitih naučnih oblasti.

Posetiocima će na raspolaganju biti VR escape room, dok će predah u obilasku eksponata moći da potraže u naučnom kafeu i knjižari, ali i restoranu koji će biti otvoren na poslednjem spratu. Zadužbina Miodraga Kostića takođe će u svojoj multifunkcionalnoj sali organizovati radionice, seminare i naučna predavanja.

Aleksandra Stojanović, članica Upravnog odbora Zadužbine Miodraga KostićaFoto Ivan Kocić

„Podrška nauci i obrazovanju bili su motiv predsedniku i osnivaču MK Group, Miodragu Kostiću, da kroz svoju zadužbinu pokloni 25 miliona evra za Palatu nauke i ostavi trajnu vrednost sadašnjim i budućim generacijama, verujući da je znanje najveća vrednost i ono što društvo vodi napred. Ovaj prostor će omogućiti mladim naučnicima da rade u vrhunskim uslovima i pomeraju granice u naučnim istraživanjima, ali će takođe otvoriti svoja vrata svima, u misiji da približava naučna otkrića i njihovu primenu u svakodnevnom životu“, izjavila je Aleksandra Stojanović, članica Upravnog odbora Zadužbine Miodraga Kostića.

Velelepno zdanje na uglu ulica Kralja Milana i Kneza Miloša, u kome će se nalaziti Palata nauke, upravo će ovih dana otkriti svoju renoviranu fasadu. Restauracija i konzervatorski radovi izvedeni su u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, kako bi se očuvala arhitektonska i umetnička vrednost zgrade koja ove godine obeležava 100 godina od izgradnje.

„Zadovoljstvo mi je što je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda deo projekta kao što je Palata nauke. Njeno otvaranje odvešće nas u mnogo dalju budućnost, a Zadužbina Miodraga Kostića predstavlja pravi primer kako se štiti spomenik kulture i kako se pristupa očuvanju objekata izuzetne arhitektonske lepote i kulturne vrednosti. Retki su objekti u beogradskoj arhitekturi sa ovako bogatom fasadnom dekoracijom”, istakla je Olivera Vučković, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Nakon jednog veka, zgradi na adresi Kralja Milana 11, koja je bila dom različitih banaka, Zadužbina Miodraga Kostića udahnuće novi život u službi nauke i društva, u misiji razvoja i razmene znanja koja pomeraju granice.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.